kahramanmaraş – dertli sözlük
maraş'ın kurtuluş savaşın’da şehir halkı ile birlikte topyekün direniş göstermesi ve çevre vilayetlerinide yardımına koşması büyük takdir toplar . ve kurtuluş savaşı sonrasında maraş'a bir yazı gönderilerek ,milli mücadeleye katılanların listesi istenir . åžehrin ileri gelen yönetiçileri toplanır ,bir durum tesbiti yapar . sonun da ankara ya " maraş ta milli mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur " cevabı verilir.bunun üzerine 5 nisan l925 yılında toplanan türkiye büyük millet meclisi istiklal madalyası'nın ma-raş ta fertlere değil , åžehir halkına verilmesi kararlıştırılır . ve maraş 'a bir adet kır7mızı åžeritli istiklal madalyası ile ödüllendirilir . maraş şehri yine milli mücadeledeki fedakarlığından ötürü tbbm . tarafından 7 åžubat l973 tarihinde de " kahramanlık " payesiyle de ödüllendirilir . kahramanmaraş'lı 1925 yılından beri her yıl kurtuluş günü olan 12 åžubat bayramında istiklal madalyasını åžanlı bayrağına törenle takarak , geçmişini yad eder ...
kahramanmaraşta karşılaşabileceğiniz genel isimlerden birsi ökkeştir.
eğer biri k.maraş'lıyım derse
adın ökkeş mi? diye sallayabilirsiniz.
ama şimdilerde tutma olasılığı azalmıştır. :)
yaz kış dondurma tüketebilen insanları olan şehrimiz. bir de "firik" dedikleri kurumamış tarhana yiyorlar ki kışın hava güzel olsa onu da yaz kış yerler. ede klasiktir, ökkeş kolay bulunmaz. plakası 46'dır. sıradan biriyle de konuşsanız konuşması size şiirsel gelebilir, genlerinde var galiba.
bukadar çok şair, yazar yetiştirmiş olmasına hayret edilen şehir. havası suyu mudur sebep, merak edilir.
necip fazıl kısakürek, sezai karakoç, nuri pakdil, rasim özdenören, cahit zarifoğlu, erdem beyazıt, alaattin özdenören gibi üstadlar başta olmak üzere pek çok şairi ve yazarı edebiyatımıza kazandıran şehir.