devletin 2 haziran çarşamba tarihli israil zirvesinden çıkan karar – dertli sözlük
başbakan recep tayyip erdoğan'ın başkanlığında 11.00-16.00 saatleri arasında yapılan, genelkurmay başkanı, ilgili bakanlar, kuvvet komutanları, güvenlikle ilgili müsteşar ve bürokratların katıldığı güvenlik toplantısında alınar kararlardır.
karara dair açıklama:

--başbakanlık--

'toplantıda 31 mayıs gecesi iskenderun'da meydana gelen terör saldırısı ve aynı gün gazze'ye insani yardım götüren gemilere yönelik israil askerleri tarafından gerçekleştirilen saldırı değerlendirilmiştir. iki saldırı tüm boyutlarıyla incelenirken, yaşananlar ve son gelişmeler tüm ayrıntılarıyla ele alınmıştır.

son dönemde gerçekleşen terör olayları, terörle mücadeleye yönelik yapılan çalışmalar, alınacak ilave önlemler ve atılacak adımlar müzakere edilmiştir.

terörle çok boyutlu mücadelenin her alanda kararlılıkla sürdürüleceği, terörün istismar ettiği koşulların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalara hız verileceği kaydedilmiştir.

israil'in gerçekleştirdiği saldırı sonrasında yaşananlar, son durum ve atılacak adımlar ele alınmıştır.

konu, siyasi, askeri, ekonomik ve hukuki boyutlarıyla masaya yatırılmıştır.

bu çerçevede yapılan uluslar arası girişimler değerlendirilmiştir. türkiye'nin girişimleriyle olağanüstü toplantıya çağrılan bm güvenlik konseyi ve nato konseyi israil'in saldırısını kınama açıklamaları yapmıştır. birleşmiş milletler insan hakları komitesi, bugün cenevre'de gerçekleştirdiği toplantıda israil'in saldırısının uluslar arası ve tarafsız bir gerçekleri araştırma komisyonu tarafından incelenmesini kabul etmiştir.

hükümetimizin yürüttüğü çalışmalar neticesinde yaralıların, cenazelerin ve tüm gönüllülerin ülkemize dönüş işlemi başlatılmıştır. israil'e gönderilen askeri ve sivil ambulans uçaklarımız, yaralıları ankara'ya getirecektir. tüm cenazeler ve bütün ülkelere ait gönüllüler hükümetimiz tarafından özel olarak görevlendirilen thy uçaklarıyla istanbul'a getirilecektir.

kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

--başbakanlık--