batı hayranlığı – dertli sözlük
said halim paşa'nın çok güzel açıkladığı mesele.

--buhranlarımız--

bizi bu karşılıksız ve ihtiraslı aşk yıktı. gözümüze sanki bir perde indi. ne önümüzü görebildik, ne de düşmanımızı. bir maymun gibi taklit etmekle herşeyi halledeceğimizi zannettik. sonunda sirk maymunu yaptılar bizi. ã‡ünkü zaaflarımız vardı. hep onlar gibi olmak istedik. batılı gibi. medeni, batılı desinler dedik. hiç araştırmadık, üzerinde kafa patlatmadık bu gidişin sonu için. ã‡ocukça bir inatla hep olsun diledik. aslımızı inkar ettik, hokkabaz gibi kılıktan kılığa girdik, şimdi batı alkış tutuyor ve biz oynuyoruz.

--buhranlarımız--
(vurgula: ırzına geçen zorbaya aşık olan kız sendromu) der cemil meriç bu konuda. seni ortadan kaldırmak için bütün gücünü seferber etmiş bir dünyaya hayranlığın makul bir açıklaması yoktur. ve fakat hazindir ki, aydın denilen zümre bu aymazlık içerisindedir. ve bu osmanlıdan bu yana süregelmiştir.
kendilerini yok etmek isteyen batının yaşayış tarzını,giyiniş tarzını kısacası herşeyini taklid etmektir.batının her istediğini yaptırabileceği karaktersiz,kişiliksiz,aslını unutan bir insan topluluğunun yaptığı batı yalakalığıdır.
dili lal eden, akli tutan, gozu kor eden bir ruh hali. gece karanliginda gozune far tutulmus tavsana cevirmis bizim memleketleri uzun seneler. refah ve teknoloji el degistirdikce, bati hayranligi da azalacak gibi duruyor.