israil ürünlerini boykot – dertli sözlük
giderek komik bir hal alan olay. boykot dediğiniz şey, belirli bir şuur içerisinde yapılır. ve devletler nezdinde etkinlik kazanır. kapsamlı araştırmalar yapılır, belirli bir envanter çıkarılır, 8-10 ülke bu envantere uygun boykotlar yapar. boykotlar vurucu etkiyi oluşturacak şekilde düzenlenir.

bizim boykot hikayeleri son 30 senenin komedisi. her sene aynı muhabbet döner. adı geçen kola firmasının 84 ülkeyi yönettiği merkezinin istanbul'da olduğunu bilelim. ondan sonra yine boykot ederiz. içerisinde belirli bir yüzdede alkol olduğunu bilelim. şimdiye kadar bunların üzerinde durmayanlar şimdi alelacele boykottan bahsediyor. bu haliyle kola zaten haram hükmünde içiyorsan zaten haram işlemiş oluyorsun. listeye baktım. burası çok daha komik. bir işlemci firmasının ismi. yahu buraya yazarken, yahut twittere facebook'a şunları kullanmayın diye yazdığın bilgisayarın işlemcisi yahu. ya da boykot edelim dediğin dondurmanın türkiye'de iki ya da üç tane fabrikası var. sana şimdi sorarlar, "madem boykot edeceksin ne arıyor bunlar senin ülkende?"

yine diyorum, boykot planlı ve programlı olur. vurucu bir etki oluşturmak amaçlanır. boykot uygulanacak ülkenin ekonomisinin nasıl işlediği iyi bilinmelidir. boykot buna uygun yapılır. birçok platformda da belirttim. israil'in ekonomisi, devletler bazında yapılan gizli ve açık, bağış ve yardımlarla işlemektedir. şirketler, belirli çevrelerin emir ve direktifleriyle yardımlar yapmaktadır. bunlar o kadar yekun tutmaz. devletler bazında yardım dedik bir örnek verelim: abd her yıl, israil'e yaklaşık olarak 6 milyar dolar gibi yüksek bir meblağda silah ve teknoloji geliştirmesi için para yardımı yapar. silah yardımı ve teknoloji yardımı da ayrıca yapılmaktadır. teknoloji paylaşımı da söz konusu. birçok avrupa devleti de bu şekilde yardımlar yapmaktadır. petrol şeyhlerinin bile kimi zaman israil'e yardım ettikleri olmuştur.

şu bilgileri paylaştıktan sonra şunu basitçe söyleyeyim. boykot hikayeleri her sene gündeme gelen ve milletin heyecanını dindirmek için ortaya atılan hikyeciklerdir. boykot filan yapıldığı yok. boykot dediğinizi, avrupa birliği, rusya'ya ve iran'a yapmaktadır. neler yaptıklarını inceleyin görün. iş adamlarının hesaplarını dondurmak, mal varlıklarına tedbir koymaktan tutun da ürünlerine alternatif yeni ürün arayışları vs. daha birçok etkinlik söz konusu. "boykot ediyorum ve ben sembolik olarak tarafımı belli edeceğim." diyorsanız anlarım. bu boykot ilanlarından bir sonuç beklemeyin. kendinizi kandırırsınız.

dediğim gibi islam dünyasının yapacağı en vurucu darbe petrol ambargosu olabilir. ve gerçekten abd ekonomisini ve diğer israil dostlarını çok fena sarsar. verilecek en etkili cevap budur.