wadjda – dertli sözlük
bugün film hakkında bir kaç kelam edeyim niyetiyle yazmaya başlamıştım ama araya sıkışan bir kaç iş sebebiyle sonunu getirememiştim. kaldığım yerden devam edeyim derken film hakkında yazılmış şu yazıyı gördüm.
http://www.dunyabizim.com/manset/18735/cocuk-safligi-karsisina-filistini-yerlestirmis.html


yazıda yönetmenin niyeti pek hoş bulunmayıp, oryantalizm eleştirisi yapılmış. ben oryantalizm filan derinlemesine anlamam. yönetmenin hangi olmayan şeyi varmış gibi gösterdiğini de anlamadım. erkek çocuk isteyen baba gerilimi, kuma gerilimi, filistin meselesinin suistimal edilmesinden bahsedilmiş. yönetmen bunları uyduruyor değil ki. arap dünyasının ve ülkemizdeki bazı aile yapılarının da gerçeği sadece.

yazının sonunda 'batılılara seyrettirilmesi düşünülen bir filmde' diye bir ifade var. (bu ifade çok su götürür ya biz yine de filmin dışına çıkmayalım) eğer, batılıların seyredeceği bir filmde islam adına yapılan islami olmayan uygulamalardan utanıyorsak eleştirmemiz gereken filmin yönetmeni mi olmalı yoksa bu sistemin uygulayıcıları mı.

ben de diyorum ki filmi niye hiç yadırgamadım. meğer filme ilgili anlayış genel olarak 'islam bu değil' yönündeymiş. tamam islam bu değil ama islam adına dayatılan ve yaşananlar bunlar ama. suçlu yönetmenden ziyade bunların yaşanıyor olmasına sebep olanlar olmaz mı. erkek çocuk baskısı, ikinci eş, bisikletin bile çok görüldüğü bir çocuk. aslında bunlar hiç yok da yönetmen sırf islamı batıya kötü göstermek için uyduruyor olsa eyvallah.

film bu haliyle bir ayna vaziyetindedir. üzgünüm.