nilüfer göle – dertli sözlük
nilüfer göle'nin 1991'de çıkan modern mahrem kitabı türkiye'de sosyal bilimler çalışmalarında milat niteliğindedir. kemalizm'in ciddi anlamda sorgulanmasının önünü açmıştır. nilüfer göle kadın hakkında yine aynı dönemde şerif mardin de din hakkında (özellikle bediüzzaman said nursi olayı kitabı) yazdıklarıyla kemalist seçkinlerin bu konularda inşa ettiği bütün ezberleri bozdular.

göle kemalistlerin çokça övündüğü kadınlara siyasal hakların verilmesinin onları özgürleştirmek anlamına gelmediğini, kadınların gerçek özgürleşmesinin ancak tepeden inmeci kemalist modernleşme projesinin dışında gerçekleşebileceğini savunmuştur. yine modernleşmenin batılı kıyafet tarzı ile özdeşleştirilmesiyle mümkün olmadığını başörtüsü/çarşaf/burka giyen müslüman kadınların da özgür ve modern olabileceğini iddia etmiştir.

göle'ye göre kemalizm kadını kendi tahayyül ettiği medeniyet anlayışında bir kalıba sokmuş, çoğu zaman cinsiyetsizleştirmiş ve onu kemalist devrimin sembolü olarak öne sürmüştür. hem anne hem de devrimci militan ya da cumhuriyetin değerlerinin taşıyıcısı rolü biçilen "cumuhuriyet kadını"nın bu çerçevede özgürleşmesi, sadece kadın olarak var olması mümkün değildir. yani "kemalist kadın peçesini ve çarşafını atmış ancak bu kez dişiliğini ‘çarşafa sokarak’ kamusal alanda kendisini zırhlandırmıştır." bu çerçevede kadınlara verilen siyasi haklar sembolik bir demokratikleşme gösterisinden ibarettir.