medya – dertli sözlük
günümüz dünyasındaki en etkili kitle iletişim aracı. oldukça etkilidir bu sebebinden ötürü kirli emelleri olanlarca çok kullanılmakta hem de çok...
ingilizcede iletişim yolu/aracı/yöntemi anlamına gelen medium kelimesinin çoğuludur. yani kısaca aracıdır, araçtır. kendi bağımsız kişiliği ve kimliği yoktur. medyayı kullananlara göre bir kişilik kazanır. medya araçlarını kontrol edenler medyanın kimliğini belirler. bu nedenle medya tek başına günah keçisi ilan edilemez. kullanıcısına göre iyi ya da kötü olabilen bir aracıdır.
medya olmamış şeyleri olmuş gösteren, herşeyi abartarak haber olarak sunan, insan ve teknolojik araç ve gereç topluluğu...
'eğer dikkat etmezseniz ; medya mazlumlardan nefret etmenize, ve zalimleri sevmenize sebep olur !' malcolm x

böyle bir şey medya.
benim zamanımızın medyasını nitelemem şu hikayecikteki gibi:

kadının biri çeşmeden su dolduruyormuş. testisi bir taşa değmiş ve kırılmış. kadın gayri ihtiyari, ağzına gelen cümleyi söylemiş:

-köroğlu gözün kör olsun. testimi kırdın.

o sırada da köroğlu çeşmede atını suluyormuş. kadının bu sözünü duyunca sormuş:

-hatun, sen köroğlu nu tanıyor musun?

kadın; hayır, tanımıyorum deyince tekrar sormuş:

-tanımıyorsun da neden gözün kör olsun diyorsun, sana ne yaptı ki?

kadın demiş ki:

--herkes öyle söylüyor! ben de söylüyorum, bir zararını görmedim onun.

şimdi bu darb ı mesel' de olduğu gibi herşey. medya da bizi görmediğimiz, bilmediğimiz duymadığımız her şeye inandırıyor. nice haklıyı haksız, nice haksızı da haklı gösteriyor, resmen kandırıyor insanları. i̇pe insan götürüp, ipten alma kudretine sahip.

o bizi yönlendiriyor, onu da bir yönlendiren var muhakkak ama, kimlerin emrindeyse artık hayrımıza çalışmadıkları kesin. sonuç olarak biz de hiç tanımadığımız birileri için sokaklarda nara atabiliriz "gözün kör olsun köroğlu" ya da ne bileyim "hepimiz ermeniyiz" falan diye.
i̇nsanlara nasıl giyineceğini, nasıl konuşacağını, nasıl davranacağını, ne yiyeceğini, nasıl düşünmesi gerektiğini, nelerden hoşlanıp hoşlanmayacağını, neye inanıp inanmayacağını öğreten, kullanıcısına göre silahtan daha etkili olabilen, kutsal/kitlesel manipülatör güç.
i̇slam dünyasında noel baba'nın bütün i̇slam velilerinden daha fazla tanınmasına çabalayan güç.
1935'te vefat eden ünlü medya teorisyeni walter williams'ın, gazeteciliğin amentüsü'nde (*) gazeteciler için altını çizdiği önemli bir düstur vardır: allah korkusu ve vicdan sahibi olma.