medya – dertli sözlük
medya olmamış şeyleri olmuş gösteren, herşeyi abartarak haber olarak sunan, insan ve teknolojik araç ve gereç topluluğu...
ingilizcede iletişim yolu/aracı/yöntemi anlamına gelen medium kelimesinin çoğuludur. yani kısaca aracıdır, araçtır. kendi bağımsız kişiliği ve kimliği yoktur. medyayı kullananlara göre bir kişilik kazanır. medya araçlarını kontrol edenler medyanın kimliğini belirler. bu nedenle medya tek başına günah keçisi ilan edilemez. kullanıcısına göre iyi ya da kötü olabilen bir aracıdır.
günümüz dünyasındaki en etkili kitle iletişim aracı. oldukça etkilidir bu sebebinden ötürü kirli emelleri olanlarca çok kullanılmakta hem de çok...
masumiyet karinesinin en büyük düşmanıdır. tamamen masum dahi olsa bir insanın toplum nazarında(*) değerinin bitmesi için bir tek haber yeterlidir.
bunun bir çok örneği bulunmakla beraber, sadece mağdurlardan alınan bilgilerle emniyetin oluşturduğu robot resime benzediği için tutuklanan ve haftalarca gazete ve televizyonda fotoğraf ve görüntüleri ifşa edilen, herkesin hafızasında ümraniye sapığı olarak yer eden bilal akyıldız'ın düştüğü durum bu konuda emsal bir olaydır.

konuyla alakalı olarak, yapılan hataların(!) cezalandırılması ve düzeltilmesiyle alakalı olarak bir çok hukuki düzenleme bulunmakla beraber, bu düzenlemelerin hiçbirisi medyanın bu rolünün önüne geçememiştir.
çağın silahıdır denilebilir. i̇nsanları yönlendirmenin, fikrinizi kabul ettirmenin en etkili yoludur. suriye'nin açık hava hapishanesine gelmesine rağmen dünyanın ruhunun duymaması, hatta suriye halkına "rahat rahat oturuyorlardı, rahattan rahatsız oldukları için ayaklandılar, ee hükumet haklı tabi isyanı böyle bastırıyor" denmesinin en büyük sebebi olayın medya tarafından aktarılış şeklidir. vel hasıl-ı kelam medyanın her söylediği doğru olabilir ama söylediği şekilde doğru değildir, bir yerde cinayet olmuştur, doğrudur bu. ama cinayetin şii-sünni çatışmasının sonucu olarak işlendiği, kavganın fitilini ateşlediği haberi muhtemelen yalandır. bu durumda medyaya bakmak değil, medyayı görmek lazım..
etkinliği sayesinde kitleleri etkileme gücüne sahip, beyinlerde oluşturduğu sanal imgelerle her türlü etik-ahlak kurallarını hiçe sayan yeni bir dünya inşa etme davası güden kitlesel bilgilendirme araçları. bu konuda yapılmış kısa bir film:

(http://www.facebook.com/photo.php?v=169459339564)
bazıları merkez medyanın eskisi gibi hükümete muhalefet etmemesini eleştiriyor. bu elbette üzücü bir durum ama diğer yönüyle de türkiyenin normalleşmeye başladığını gösteriyor.

demek güç artık milletin seçtiği adamların eline geçmeye başlamış. zira para babaları her zaman menfaatlerinin peşinde, gücün arkasında yer almaya çalışır(*)
hep olumsuz haberler verdiği yönünde eleştiriler yöneltilen güç.
barbarasoğlu ise eleştirenlere eleştiri mahiyetinde bir yazı yazmış;
(http://yenisafak.com.tr/yazarlar/fatmakbarbarosoglu/anladik-medya-suclu-ey-okuyucu-kendi-vebalinin-farkind/39012)