diriliş ertuğrul – dertli sözlük
ülkemizde yapılan hiç bir diziyi ya da filmi izlemediğim gibi bu diziyi de izlemedim. izlemeyi de düşünmüyorum. oyunculuk, senaryo, kurgu meselesi filan değil. mesele konusu. tarihimizle ve değerlerimizle film ya da dizi çekmeyi bırakmalıyız. dizi ya da film çekmek istiyorsak kurgulanması daha kolay ve kurgulandığı takdirde insanları rahatsız etmeyecek konulara ve alanlara yönelmeliyiz. mesela; türk yönetmenler ya da senaristler kendilerine şu soruyu sormaları gerekir:

"biz neden bilim-kurgu çekemiyoruz?"

ya da

"biz neden politik-kurgu, polisiye karşımı bir dizi çekemiyoruz?"

ya da

"biz neden birkaç türün karışımını içerecek bir dizi çekemiyoruz? mesela politik-kurgu, bilim-kurgu, aksiyon"

tarihimiz ve değerlerimizi anlatmak istiyorsak, discovery ya da history channel'ın yaptığı gibi film tadında belgesel çekmeliyiz. böylece tarihimiz ve değerlerimizi hem doğru şekilde anlatmış oluruz, hem de hiç kimseyi rahatsız etmemiş oluruz. bu abd'de ve avrupa'da böyledir. tarih filmlerini diyorsanız, fazla bir tarih filmleri ya da dizileri yoktur. olanların da büyük çoğunluğu da mitlere dayanır. yani efsaneler, destanlar. ve kurgulanması rahatsızlık vermez. çektikleri ve kendilerinin de rahatsızlık duyduğu iki tane dizileri vardı. birincisi spartaküs, ikincisi the tudors. özellikle tudors'a çok fazla eleştiri gelmişti. zaten tarihi diziler pek de revaçta değil.

eğer tarihle ilgili mesaj verilmesi gerekiyorsa kurgu bir dünya oluşturulabilir. bununla ilgili bir örnek verecek olursak, game of thrones. kurgu bir dünyada kendi tarihlerini dizileştirmişler.

tarihimiz ve değerlerimizle ilgili dizi çekmekten vazgeçmeliyiz. hayal dünyamızın kapılarını aralayarak birkaç türün karışımı olacak şekilde harika diziler yapabiliriz. ama ne hikmetse hep aynı ürünler ortaya çıkıyor. yani film hep başa sarıyor.

ortaya konan ürünlerin büyük bir çoğunluğu izlenebilirlikten çok uzak. kurgu, hikaye, oyunculuk vs. yani artık türk sineması, senaristler ya da dizi yapımcıları şunu sormalı artık:

"biz neden hayal gücümüzü kullanarak daha güzel eserler ortaya koyamıyoruz? neden sürekli birbirimizi tekrar ediyoruz ?"