huzur arayışı – dertli sözlük
nefis için olanı caizdir, mübahtır. bence ise ahsendir.
zaten hayr-ı mutlak'tan hayr gelir. güzelden güzel gelir.
insan huzurlu olduğunda daha nitelikli iş yapar, bu aşikardır.
eğer nitelikli iş yapması baskı ve pres ile oluyorsa kesin fıtratında bir bozulma olmuştur, dayaktan anlayan haşarı serseriler gibi bir ahlaka sukut etmiştir (en azından konu bazında)

allahımızın öncelikli terbiyesi musibetler eliyle değildir.
lütufla ve ihsanla terbiyedir.
insan musibete düşmeden rabbini tanımaya yönelse daha feyizli ve tesirlidir.
musibetlerle ve şerlerle terbiye ise; kişinin rabbinin lütufla terbiyesine karşı küfranından sonra, yine de cenab-ı hakkın ona arkasını döneyip, terk etmeyip, günahlarına keffaret ve gafletini izale için yaptığı kurtarma operasyonudur.
bu kurtarma operasyonundan çıkanlar; bir musibet bin nasihatten iyidir demişlerse de, bu kişinin haline nisbetledir, nefsul emirde değildir.
yani kişi nasihatten anlamadığından, eşek hoşaftan anlamadığı gibi, bu yüzden dikenli mikenli saman ile karnını doyurmuş, yal suyunu içmiştir.
sonradan bunu rabbimizin asli eğitim ve terbiye yolu olarak değil, kulunu uyandırma, keffaretüzzunub ederek mahşere kalmasını engellemek için bir kurtarma operasyonu olarak bilmek lazımdır.