depresyondan çıkmak isteyenlere tavsiyeler – dertli sözlük
halihazırda herhangi bir eyleme geçmediyseniz şayet; http://www.turkpsikiyatri.org/arsiv/userupload/5ed985c7c5/beckpdf.pdf linke tıklayıp depresyon anketi skorunuzu hesaplayın (puanlama 0-3 arasındadır; işaretlediğiniz şıkların puanlarını toplayarak toplam skorunuzu hesaplayabilirsiniz.). toplam puanınız 17'nin üstünde ise profesyonel yardıma başvurmalısınız. psikiyatriste gidip ilaç kullanmayı veya psikoloğa başvurup terapi görmeyi tercih edebilirsiniz (bilişsel davranışçı terapi çok şiddetli ve eş zamanlı hastalıklarla beraber olmayan depresyonda kısa sürede etkili olacaktır). her ilacın herkesi iyi etmeyeceğini bilin (ilaç derken her türlü maddi-manevi yöntemleri kastediyorum). bir başkasına iyi gelen şey, sizde daha kötü durumlara sebebiyet verebilir. bu sebeple uzman birinden yardım almanız en iyisi olacaktır.

not. bir bibliyoterapi önerisi olarak: dr. david burns'ün "iyi hissetmek" kitabını edinmenizi öneririm (kitabın da sizi depresyon skorunuza göre uzmana yönlendireceğini ekleyeyim).

düzeltme. linkte verilen beck depresyon envanteri size depresyonda olup olmadığınızı söylemez. bu testten çok yüksek skor almanız dahi sizi "depresyonda" yapmaz. envanter yalnızca belirti ölçer. "depresyon" tanısının konulması hastane ortamında hekimler tarafından yürütülen bir süreçtir.