depresyondan çıkmak isteyenlere tavsiyeler – dertli sözlük
sabah uykusu terk edilmeli
günlük spor ve yürüyüş yapılmalı
havalar ısındığında spordan sonra her sabah 2 dk soğuk suyla duş alınabilir
okumalar ve sohbet tarzı faaliyetler haricinde faydalı ve tatmin edici bir meşgale bulunmalı. mesela el mesleği/zanaat sahibi kişilerin ben depresyona girdiğine pek rastlamadım.
neşeli cinsten de olsa müzik dinlemeyi bırakmalı. (bence)
iyimser düşünmeli ve yüz tebessüm halinde olmalı. hatta tebessüme çalışırken birşeye daldın ve tebessümü o an bıraktın diyelim. akla gelince derhal tebessüm hali takınılmalı. (buna dair bilimsel çalışmalar var)
malayani ortam ve sohbetlerden kaçınmalı, bunun yerine seviyeli ortamlar ve kişilerle beraber olunmalı. malayani ortamlar içindeyken zevkli gibi görünse de ortamdan ayrılındığında sıkıntı ve pişmanlık verici bir ruh hali yaratıyor. ( veya ben öyle hissediyor da olabilirim )
sosyal medya hakkında şöyle yap şöyle yapma demek çok zor. ancak şu bir gerçek ki sen evde veya başka yerde sıkılır bir vaziyetteyken, başkalarının eşleriyle, çocuklarıyla, aileleriyle, ve sair ortamlarda nasıl eğlendiğine dair resim, video gibi şeyler görmek güzel bir şey olmasa gerek. en azından sosyal medyada özel hayatını paylaşan kişileri takipten çıkarıp, faydalı ortamların takibi için kullanılabilir (sosyal medyanın bu yönünün insanlarda mutsuzluğa yol açtığına dair haber de okumuştum)