türkiye israil anlaşması – dertli sözlük
yeni şafak gazetesinde belirtildiğine göre;
27 haziran 2016 da roma 'da yapılan görüşmelerin sonucudur. 6 yıldır kopuk olan ilşkilerin normalleşmesi için yapılmıştır. dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu, saat 11.00'da bakanlık'ta basına kapalı olarak imza atmıştır anlaşmaya.
i̇srail ile sağlanan uzlaşmayı, '31 mayıs 2010'dan beri sergilenen ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış diplomatik başarı' olarak görmekteyiz.

i̇srail, mart 2013'te türkiye'nin ilk talebini karşılayarak tarihte ilk kez yabancı bir devletten özür dilemiştir. mutabakat kapsamında türkiye'nin diğer iki şartı da yerine getirildi. i̇srail, mavi marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve türkiye'nin gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul etti.

türkiye ile i̇srail 6 başlıkta anlaşmıştır.bunlar:

1- mutabakat çerçevesinde türkiye, gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek.
2- gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı türkiye-filistin dostluk hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.
3- gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu da çözülüyor. gazze'ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. yeni santraller yapılacak.
4- mutabakat ile gazze'ye ilaveten batı şeria'ya yönelik öngörülen cenin sanayi bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi de kolaylaşacak.
5- i̇ddiaların aksine mutabakatta hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor. türkiye'nin, filistin devletine ve halkına güçlü desteği aynı şekilde sürecek.
6- bu süreçte filistin hükümeti ve hamas da, i̇srail ile yürütülen görüşmeler bağlamında türkiye'ye destek verdiklerini ifade etmiştir.