internet ve mahremiyet ihlali – dertli sözlük
(bkz:iktibas)

“ne olacak sanki cia beni mi dinleyecek, kimden ne korkum var?” diye bir algımız var. güvenlik uzmanları bu konu da haklı olmakla birlikte haksız olduğumuzu aktarıyor. uzmanlar, bu sorumuza şu şekilde açıklık getiriyor:

“bir devlet adamı, bürokratsanız, iş adamıysanız şantaj unsuru olarak kullanılmak üzere dinleniyor olabilirsiniz. fakat, çok ünlü bir iş adamı olmayabilirsiniz veya ünlü bir sanatçı da olmayabilirsiniz ama bir ülke için her zaman önemli bir insansınız. cia belki size tek başına dinleme yapmıyordur veya tek bir kişiye odaklanmıyordur. ama big data, deep learning ve algoritmalarla sıradan insanlarda da dinleme yapıyor. bunun temel mantığı sosyolojik bir analiz yapmaktır. yani dinlediği bir bölgede insanların kullandığı kelimelerden, tartıştığı sohbetlerden yola çıkarak oranın sosyolojik bir analizini çıkarıyor. bu analizle ise herhangi bir algı operasyonunda kullanıyor. bu şekilde toplumun köklerine dinamit yerleştirebiliyor. yani cia beni mi dinliyor sorunuzun cevabı "evet, cia sizi dinliyor." olarak verebiliriz.”

“bir şey bedava ise pazarlanan sizsiniz”

uzmanlara göre teknolojinin bu kadar yaygınlaşmasından sonra mahremiyetin ortadan kalkması hem bizim kendi isteğimizle hem de isteğimiz dışında gerçekleştirildiğini söylüyor. uzmanlar, konuyu “yüklediğimiz uygulamalardaki izinlerin yanı sıra bizim de kendi sosyal medya hesaplarımızda paylaştığımız fotoğraf, yazı, video vb. paylaşımlarla hakkımızdaki tüm bilgilere erişmelerine olanak sağlıyoruz. konuyu şu şekilde bitirmek sanırım her şeyin özeti olacaktır: "bir şey bedava ise pazarlanan sizsiniz"” sözleriyle tamamlıyor.

https://www.yenisafak.com/bilgi/internette-biraktigimiz-iz-buyuk-veri-3213864/kisisel-bilgilere-ulasimin-en-etkili-yolu-browserlar-565106