ölümlü dünya – dertli sözlük
ali atay'ın yönetmenliğini üstlendiği istisna olarak çıkan güzel türk komedi filmi. her türk komedi filminde olduğu gibi bu filmde de yer yer argo kelimeler var keşke olmasaydı ama var. gene de bir türk komedi filmi izlemek isteyenler için vakit kaybı sayılmayacak bir yapım.
absürt komedi severlerin bayılacağı bir film olduğunu söyleyeyim. kurgu, senaryo ve özellikle de oyunculuklar müthiş.
ama argo kullanımı hususunda yer yer tabirinin çok da yeterli olmadığını belirtmeliyim. galiz küfürlerin havada uçuştuğu birçok sahne mevcut. bu yüzden izlemek isteyenlerin izlemeden önce, izlemeyi düşündükleri ortamı bir kere daha düşünmelerini salık veririm. (*)
sırf bu filme olumsuz puan verebilmek için sinema sitesine üye oldum. bu filmden sonra baya bir süre sinemaya gidemedim. o kadar kötü bir film. filmlerde kullanılan argo, çok üstünde durduğum bir şey değil. bu yüzden bunu önemsemedim bile. zaten argoya varana kadar o kadar çok eksiği var ki filmin. seneryoyu 3-5 kişi yazmış. ama nasıl yazmışlar yazdıktan sonra bir daha dönüp okumuşlar mı yazdıklarını, tartışılır. absürtlükten bağımsız olarak birçok mantık hatası mevcut. bunun dışında yönetmenlik, kurgu yerlerde. ali atay iyi oyuncu ve oyuncu olarak bu sektöre daha fazla güzel işler kazandırabilir kanısındayım. yapımcılığın kalitesi zaten üstlenen film şirketinin yaptığı işlerden belli. bu yüzden bir şey demeye bile gerek yok. ama insan koskoca şehri i̇stanbul'un merkezlerinde gerçekleşmesi gereken kovalama sahnelerini tarlaların ortasında mı çeker ya?yani ormanlık olsa şehrin kuzey tarafları deriz ama nerede??? adam en eski semtlerden çıkıp birden tarlaya düşüyor. "yok efenim bir tane şu sahne var onun için kesin tarla olması." lazım demeyin. çünkü bir tane kovalama sahnesi yok. ama bütün kovalama sahneleri aynı yerde çekilmiş, gelmiş. yani günümüzde afrikalı genç kardeşlerimiz bile bir bilgisayarla bilim kurgu efektleri yapabilirken en azından efekt bir mekan bile koyamamak çok garip. bu - yav, böyle oluversin- tavrı filmi, yönetmeni, yapımcıyı hiç bir yere taşımaz. neyse, oyuncular iyi ama bu kadar iyi oyuncu kimin hatrına böyle bir seneryo ve yapıma evet demiş anlayamadım. vs. vs. vs. ben fragmanına kanıp sinemada izlemiştim, pişmanım.
bütün olarak beğenmediğim fakat bazı replikleri ve feyyaz yiğit'in canlandırdığı serbest karakteri ile doğu demirkol'un canlandırdığı zafer karakterini başarılı bulduğum film. tabii mehmet özgür de var.

''ilhami abi sen söyle ben başka bi ilde miyim?''

filmin akışı içinde çok doğal, akılda kalıcı, samimi -bilmiyorum bunun bir adı var mı varsa öyle- sahneler de vardı. benim en çok beğendiğim minibüslerinde kurye gibi görünen adama ateş ederken yani çatışma arasında radyoda lokantalarının reklamı çıkmasıyla hepsinin ara verip camı da kapatıp reklamı dinlemeleri. :)


linkte 4:05 'ten itibaren bahsettiğim kısım izlenebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=sketqindhuq&ab_channel=taffpictures



birde sarp apak'ın oyunculuğunu hiç beğenmiyordum. bu filmde de bir şey değişmemiş. onu, birde begüm'ü filmden çıkarırsak daha iyi bile olabilir.
absürd trajik komedi türü bir film olmuş. senaryoda feyyaz yiğit'in katkıları bariz. senaryo oyunculara göre revize edilmiş. yani bazı sahneler doğaçlama muhtemelen.