yeşilin kızı anne – dertli sözlük
1908 yılında kanadalı yazar lucy maud montgomery tarafından yazılmış roman.pekçok yerinde heidi'yi fazlasıyla anımsatıyor.
bir çırpıda bitirdiğim, kıyafetlere, soğuk nemli havaya, evlere, ağaçlara her şeyi̇ni sevdiğim ama sadece meşhur netflix özgürlük dayatmasına sevecenlikle bakamadığım dizi.
dizisini çok beğenerek izledim, kitabına denk gelince genç kızlığa yeni adım atan ve okumayı seven bir yeğenimize almak istedim. sonra dizinin saçma sapan lgbt mesajları geldi aklıma, kitapta da olabilir diye okumadan vermek istemedim. fakat sonra diziyi düşününce bu içeriği hemen hatırlayamamış olmam sinirimi bozdu. çünkü bu demek oluyor ki kanıksamaya başlamışım bu durumu maalesef. bu mesajları veren kişilerin olmasını istediği gibi, "hayatın günlük akışında kabul görmesi gereken bir durum bu, alışılması gerek" algısı işlemeye başlamış. gerçekten bu içeriği görmeye alışmaya başlamışım ve benimle de sınırlı değil bu durum gibi geliyor. nitekim her dizide/filmde gözümüze soktukları mevzular, "bunda da mı ya" dedirtiyor bu dizide de çünkü aslında ne alaka?
(bkz:anne with an e)bir anime. orijinal adı akage no an. yönetmenliğini ısao takahata yapmıştır. sahne düzenlemelerinden ise hayao miyazaki sorumlu olmuştur.