şekerli makarna – dertli sözlük
gece gece aklıma gelen, sadece karadenizlilerin bildiği bir yiyecek.

makarna yapılır tabaklara konur ve sorulur:
- şekerli mi yoğurtlu mu?

(şekerli ise makarnanın üzerine şeker serpilir)

babaannem torunları olarak beni ve kuzenlerimi yuvarlak bir sininin etrafına toplar bize makarna yapardı.
tüm kuzenlerim anneden ve babadan karadenizli olduğundan birde bilmediklerinden hep şekeri seçer, şekerli makarna yerdi. bir ben yoğurtlu yerdim. annem de kenardan gülerdi bize. şuan bile gülüyoruz hatırladıkça.

karadenizde bir yemek kültürü enteresanlığı var. kimse alınmasın. kuymak gibi, hamsili pilav gibi güzel şeyler de mevcut fakat çoğunlukla tüketilenler: fasulye, patates, kara lahanadır. ek olarak turşu tavası ve bahsettiğim üç ürünün çok çeşitli formları. :)

(bkz:şerbetli yufka)
karadeniz insanının vizyonsuzluğunu ortaya koyan güzel bir misaldir. en ufak bir damak zevkinden mahrum bu insanlardan medeniyet namına ne beklenebilir ki... uzay araçları muhabbeti gerçekleşirse dağıyla deniziyle hepsini boşluğa fırlatsak yeridir.
şekerli makarna ile bizde büyüdük. aynı şekilde sıcak mısır ekmeğini parça parça edip tereyağı ve toz şeker ilave edilmesiyle zumur elde edilir. bu da toz şekeri tüketmenin başka bir yöntemi. oldukça güzeldir. ama şu anda bana toz şekeri o makarnaya döktürtecek irade yok. #484621 nolu entiri başlıkla ilgisiz olması gerekçesiyle silinmelidir. silinmez belki diyerek cevap vermek icap eder. karadenizliler yemek kültürü konusunda geri kalmışlardır (*). yemek çeşitliliği pek yoktur. fakat bu damak zevkinden mahrum olmamız ile ilgili asla değildir. midemize ayıracak vaktimiz yoktur. bu dahi nefsimizi törpülemeye güzel bir vesiledir. karadeniz insanı iş insanıdır. karadeniz harici ülke topraklarında milletimiz traktörüyle keyif yaparak tarla sürerken karadeniz insanı sarp dağlarda dik yamaçlarda kazma vurur, gübre taşır, mısır eker, fasulye diker, fındık toplar, çuval taşır, ağaç edip odun taşır. yani anadolu insanı göbek büyütüp tatlı lokmalar götürmek için israf-ı vakit ederken karadeniz insanı tee dere yatağından yukarı (*) sırtın çuval ile odun ile çıkmaya gayret ediyordu ediyor. bu zorlu coğrafyada her an mücadele eden karadeniz insanına laf etmek kimsenin haddine değildir. ayrıca karadenizli mert insanları bu ülkeden çıkarsak hakikaten geriye ne kalır çok merak ediyorum. biz uzaya gitsek bir memleket kurarız ya siz burada kalırsanız? acaba bu topraklara sahip çıkabilecek misiniz?bu ne saçma bir entri oldu faşist miyim neyim. karadenizli işte . . . uzaya gitmesi gerekenlerden deyip geçiniz. . .