kitap kapağı tasarımı – dertli sözlük
genellikle adobe photoshop ve adobe illüstratör kullanarak kitapların içeriğine göre yapılan tasarımlar.
özellikle son 4 yılda 100'den fazla kitap kapağı tasarlamış biri olarak;

program çok önemli değil. nihai tasarım adobe indesign ile de yapılabilir. programların her biri ayrı amaçlar için. hatta adobe kullanmayan nice kaliteli kapak tasarımcısı var.

adobe kullanıcıları için nihai işlemin adobe indesign'da yapılması tavsiyedir. hatta vaciptir.

şu şekilde kategorize edebiliriz:

grafik kapak tasarımı: genellikle bir fotoğraf ya da fotoğraf manipülasyonu kullanılmış kapaklardır. tamamen tasarımcı yeteneğine ve görsel seçimindeki isabete bağlıdır. müthiş işler de çıkabilir. kötü işler de.

illüstrasyon kapaklar: kitaba özel bir çizimin-çalışmanın yer aldığı kapaklar. bir illustrasyon yahut fotomanipülasyon sanatçısı kitabın muhtevasına özel çalışır. haliyle bütçe meselesi. orta-küçük büyüklükteki yayınevlerinde bu kapakları göremezsiniz.

kreatif işler: blog sayfalarında, pinterest'te rastlarsınız. bazen de kitapçılarda. hakikaten orijinal bir kapaktır. hemen dikkat çeker. amaç da budur zaten. vakti olan yetenekli tasarımcı işidir. kitap bu konu şu. yarına kapak yollar mısın işi değildir.

kitap kapağı tasarımı yaparken yukarıdaki hangi yoldan gideceğinizi belirleyenler unsurlar şunlar:
1- müşteri (yayıncı)
2- yazar
2- yeteneğiniz
3- vakit

yaptığım kapakları burada paylaşacak değilim tabii.
yazarın şöhreti arttıkça kitabın ismi daha küçük puntolarla yazarın ismi ise daha büyük puntolarla basılır. önceleri ürün ön plandayken zamanla marka satmaya başlar.
raflar arasında dolaşırken bir kitaba dokunmama sebep olan tasarımdır. kitabın içeriğinden önemli olur bazen benim için.