belle – dertli sözlük
mamoru hosada'nın 2021 yapımı filmi. filmin mottosu ''kendini gerçekleştir!'' idi. bunun yanında çocuk istismarı konusuna da değiniliyordu.

biçim olarak bakarsam: arka planları çok iyi hazırlanmış bir filmdi fakat karakterlerin olduğu katmanla bağımsızlığı o kadar barizdi ki... i̇zlerken ''aceleye getirmişler sanki'' diye düşündük.

yönetmenimizin 2009 yapımı summer wars filmi ile benzerlikleri çoktu. geçtiği evren bile neredeyse aynıydı tek farkı burada terimsel olarak ve animasyon tekniği olarak -3d kulanımı gibi- gelişmeler vardı.

en ilgimi çeken şey bize metaverse ile ilgili örnekler gördüğüm kısımlar oldu.
filmde bahsedilen u evrenine kayıt olurken kullanılan avatar ve kullanıcısı arasındaki ''vücut paylaşım teknolojisi'' çok ilginçti.

filmin sonunda bağladıkları yer bir manada tatmin edici olabilir: babasından şiddet gören iki çocuğu kurtarmak için milyonlarca kullanıcının olduğu sanal bir evrende yaptıkları çağrı sonuçsuz kalıyordu. bunun için ana karakterimiz avatarından tamamen sıyrılıp gerçek dünyada çocukların yanına gidip onları savunmaya çalışıyordu. adalet sistemini de sorgulayan bir film fakat türlü imkanın olduğu, tüm erişim kolaylıklarına rağmen gerçek dünyada bir insana esas manasıyla dokunabilmesi etkileyiciydi.
emir kipi. fiil hali bellemek. öğrenmek. tarlayı bellemek de bu enteriye yazılabilir. ama orada ki bellemek "bel" den gelir. peki o bel nedir? insan beli değil tabi ki. çatal gibi ağzı olan toprağa saplanan alet. kazma'dan önce kullanılır. toprağı alt üst etmeğe yarar.

örnek cümle yazacak olursak : "bak evladım burayı iyi belle." peki bu evlat öğrenci mi? tarla amelesi mi ? ona da siz karar verin.