evrim ağacı – dertli sözlük
""" bizim onu anlamamızdan bağımsız olarak vardır ve işler... """

sadaka şeceretul evrim. ne bu ayet mi? nerede abicim bunun gerekçesi, tanımları, bilimsel epistemolojisini sormuyorum bile, ulen materyal olguları nerde bunun?

""" ve canlıları değiştirir. """

işte dananın kuyruğunun koptuğu yer ki - şu cümleyi bırakın bilim dilinde, ilkokulda bile kabul etmezler. canlıları değiştirir diye bir cümle, hemde değişimin tanımı ki evrim teorisi içerisinde çokça irdelenir ve kaygan ve kendisi çok değişkendir. mesela adaptasyon evrimsel süreçte "evrimsel değişim" değildir. bir düşünün. buradaki değiştirir cümlesi, hemde yasa olan bir değişimden bahsediyor, taksonomik sıralamada hangi spektrumda bir değişimdir, nasıl bir kapsamı ifade ediyor yok. gerekçe, ifade yok.
evet. teorinin kendisine göre dahi, herhangi bir değişim evrimsel değişim değildir. taksonomik literale girecek kadar yahut yeni bir sınıflandırmaya, yahut türleşmeye sebep olacak kadar değişime denir ki bu da başlı başına bir alt dal olan, ve bugün en fazla güncelleme alan taksonomi alt inceleme dalının konusudur. böyle "değişim var" demekle, bir yasa, hele hele değişim denilebilmesi çok esaslara bağlanmış bir konu olan evrim için, hele hele evrim yasası tanımında asla yer almayacak bir kelimedir. canlılık tanımı bile sürekli günceleme alırken "canlıları değiştirir" gibi, lise biyolojisinde dahi duyamayacağınız şu tanım, yıllardır orada asılıdır.