evrim ağacı – dertli sözlük
2010 yılında çağrı mert bakırcı öncülüğünde kurulmuş popüler bilim kuruluşu.

web sitesi ve uygulaması ulaşılabilir argüman konusunda çok pratik. örneğin makale içeriğinde beş kategori var; beşeri bilimler, doğa bilimleri, formal bilimler, sosyal bilimler, uygulamalı bilimler.

bunları ''bilim ağacı'' isminde yeni bir içerik görüntüleme sistemiyle kullanıma sunmuşlar. ben çok beğendim. adamlar çalışıyor takdir ediyorum.

arkadaşlarım her ne kadar bilgisayar ekranımın görev çubuğunda gördüklerinde kocaman kocaman gözlerini açıp ''vayy gavur!'' demeye kalksalar da bence allah'ın izniyle şuurlu bir şekilde faydalanmaya çalışmak bize düşendir diyorum.
birkaç podcast serileri var. biyografik bilim: bilim insanlarının ağzından hayatları başlıklısını oldukça başarılı buluyorum.
aralarda inançları çağdışı buldukları gibi mesajlar veren cümleler duymak mümkün tabi ama o da onların bakış açısıdır deyip anlattıklarını bu bakış açısının farkında olarak değerlendirerek, sundukları hizmete odaklanıp oradan alacağımızı almak gerek gibi.
genel olarak hem birçok önemli bilim insanının keşifleri ve çalışmaları konusunda sıkmayan bir anlatım sayesinde kısa bilgi ediniyorsunuz hem de bu çalışmalardaki süreci, arka planda yaşananları da öğrenmek faydalı oluyor.
evrim ağacı ile bilime dair her şey serisi var bir de. ilginizi çeken konulardan bölümler dinlenebilir.
okudukça, sitede gezindikçe ve kaynak bulma konusunda başvurdukça "iyi ki var!" diyorum.

şimdi müslüman şuuruna sahip bir adam bilim yazısı okurken yer yer pite girip tefekkür ediyor, düşünüyor, allah'ım ne büyüksün! diyor. ama bilimsel bilginin raconunda bu tarz şeyler metinde yer almaz, kabul edilmez ve fenni sayılmaz.
biz donanımımızı arttırırken hikmetli bağlantılar keşfedip sohbet esnasında alıcısına sunarız. bu sefer de sanki bilimsel bilgi iman etmek için bir sebepmiş gibi oluyor. tefekkür etmek için sebep aslında ama arada ince bir çizgi yakaladım şu günlerde. vesveseli de olabilirim. bu bana her ramazan olur. konuyla ilgili farklı bakış açıları beni mutlu eder. teşekkürler.
zahiren bir iki kelime yahut tamlamadan ibaret olup; fakat yazının tamamını istediği yöne sürükleyen felsefi çarpıtmalar ile dolu çocuk kandırıcı.

evet bilim yapmak bilim felsefesi ile olur. bilim felsefesi de neyi nasıl anlattığınızla, yani kullandığınız kelime, tamlamalarla olur. bu da ne anlatmak istediğiniz ve ne anlattığınızla ilgilidir. yani konuya bilimsel deyince bilimsel olmaz. siteye, başlığa, kelimeye, konuya bilimsel demekle bilim icra edilmiş olmaz. kurduğunuz kelimeler sizin bilim felsefesinin neresinde durduğunuzu ortaya koyar, bilimde kullanılan alt felsefi akımlarınıza xray tutar.

bu itibarla evrim ağacı, bilimin aksine, ortak kabul gören verilerden, bağımsız neticeler üretmez. söylemek istediğini güçlendiren argümanlar üretir.

evet. evrim ağacı; bilim felsefesi içerisinde yuvalanmış, aslı sosyolojik bir deformasyon ve protesto aracı olan nonteist çatı altında materyalist & naturalist bir sosyoljik felsefeye dayanır.

yani aslında bilim felsefesi içerisinde hiç yeri olmayan ve amaca yönelik hipotezlere sebep olabilecek "nonteistik bakış, materyalist yorum, naturalist anlatı" gibi zırvalarla süslü bir popülist budala oyun alanıdır.

her makalesi içerisinde, bakın hani şimdiden "amma abarttın eren efendi" diyecekler için peşinen söylüyorum, her bir yazısı içerisinde; na-bilimsel, somut olgudan neticeye değil, görmek istenen neticeden somut olgu manipulasyonuna" dair maksatlı ve bilimle asla bağdaşmayan kısımları -her bir yazısı içerisinde- göstermeye hazırım.

hatta şöyle bir iki tane serpiştirelim, iştah açılsın, ne "mal" oldukları ve "mal avında" oldukları anlaşılsın.

(karakter sınırı var ikinci entry den devam eder..)
... devamı...

burada taç makalelerinden en kritik bir tanımını inceleyelim

"""" evrim yasası
bilimsel anlamıyla "yasa" (kanun, ilke, prensip, vb. isimlerle de anılır), evren'e dair doğrudan veya enstrümanlar kullanarak gözleyebildiğimiz veya kaydedebildiğimiz olgulardır (gerçeklerdir). bir yasanın değişmesi için evren'in dokusunun değişmesi veya bu dokuya yönelik gözlemlerimizin hatalı olduğunun anlaşılması gerekir. """"

şu cümlede evrim yasasıyla ilgili bir kelime dahi yok. bilim dilinde kullanılan yasa kelimesini tanımlamış. onda da yanlış ve eksikler var, burada ona girmiyorum.

devamında şöyle diyor.

""" evrim, bir doğa yasasıdır. bizim onu anlamamızdan bağımsız olarak vardır """

bakınız yasa tanımın hemen ardına, evrim kelimesini, evrim olgusunu, evrim yasasını filan açıklamadı, direk şöyle dedi: evrim bir doğa yasasıdır. hani bu soruya şu tanım bağlamında sorsanız neden, direk cevabı şu "çünkü biz böyle yazdık ondan" , çünkü evrim bir doğa yasasıdır demeden önce herhangi bir gerekçe, tanım, neden ortaya koymadı bile.

hani bilimsel epistemolojide bilgi tanımı olan: "gerekçelendirilmiş inanç" diye geçer, burada bir inanç var, ama gerekçe yok, sonra bunun adı bilim oluyor. yetiyor mu? yetmiyor, ardından dökülen inci daha birinci. bakınızz:

karakter sayısına çattık yine, devamı bir sonraki entryde...
""" bizim onu anlamamızdan bağımsız olarak vardır ve işler... """

sadaka şeceretul evrim. ne bu ayet mi? nerede abicim bunun gerekçesi, tanımları, bilimsel epistemolojisini sormuyorum bile, ulen materyal olguları nerde bunun?

""" ve canlıları değiştirir. """

işte dananın kuyruğunun koptuğu yer ki - şu cümleyi bırakın bilim dilinde, ilkokulda bile kabul etmezler. canlıları değiştirir diye bir cümle, hemde değişimin tanımı ki evrim teorisi içerisinde çokça irdelenir ve kaygan ve kendisi çok değişkendir. mesela adaptasyon evrimsel süreçte "evrimsel değişim" değildir. bir düşünün. buradaki değiştirir cümlesi, hemde yasa olan bir değişimden bahsediyor, taksonomik sıralamada hangi spektrumda bir değişimdir, nasıl bir kapsamı ifade ediyor yok. gerekçe, ifade yok.
evet. teorinin kendisine göre dahi, herhangi bir değişim evrimsel değişim değildir. taksonomik literale girecek kadar yahut yeni bir sınıflandırmaya, yahut türleşmeye sebep olacak kadar değişime denir ki bu da başlı başına bir alt dal olan, ve bugün en fazla güncelleme alan taksonomi alt inceleme dalının konusudur. böyle "değişim var" demekle, bir yasa, hele hele değişim denilebilmesi çok esaslara bağlanmış bir konu olan evrim için, hele hele evrim yasası tanımında asla yer almayacak bir kelimedir. canlılık tanımı bile sürekli günceleme alırken "canlıları değiştirir" gibi, lise biyolojisinde dahi duyamayacağınız şu tanım, yıllardır orada asılıdır.
""" biz onu incelesek de, incelemesek de evrim var olmayı sürdürecektir. """

bu cümleden sonra evrumuekber dememiz gerekiyor sanırım. çok ideolojik, sloganvari değil mi? ya durun aslında çok patolojik değil mi? bu cümlenin bilimsel mi bilimkurgu edebiyatından mı olduğunu romantizm nöbeti geçirmeyen her akıl sahibi görür.

""" dolayısıyla buna "evrim yasası", "evrim kanunu", "evrim ilkesi" ya da "evrim olgusu" denebilir. """"

bul karayı al parayı. bir kumar oyunu olmasına karşın şu cümleden daha nettir. bulursan karayı alırsın parayı. bulamazsan alamazsın. şimdi iki paragraf yazdı. birincisi yasa tanımıydı, evrime dair hiçbirşey yoktu. ikinci paragraf ise gördük ki romantik bir materyalistin daeşvari sloganında ibaretti. "dolayısıyla buna" demeden önce, "neye" dendiğini bi söyleseydin bari aşk böceği, sevgi kelebeği. burası ideanıza aşk şiirleri döktürdüğünüz yer mi? -evet. ha bide buna denir değil, denebilir, hani siz sordunuz, bizimde ağzımızdan çıktı artık evrim yasası diye birşey, madem bir iki beyt-i berceste bizden size.

"""" ancak bu tür terimlerle uğraşmamak için kısaca "evrim" denmektedir """
hani biz deminden beri iki paragrafta kooca evrim yasası, yasa filan diye terimlerle uğraştıkya. siz uğraşmayın. bizi de uğraştırmayın. hepimiz nonteist, hepimiz bilimdini, hepimiz materyalist, hepimiz naturalist, hepimiz nonrelijist olunda bir.. uğraşmayın yaeeaa.. bilim terimlerle filan uğraşmaz. bakın gelin size ne dicem. tanrı yok dinler afyon ha.

ramazanda daha feyzu bereketli okumalar yapalım ey muhibban-ı islam. siz sahibini bilmeden bir kitap okumazsınız. hadi okudunuz hasbelkader, kitap güzelse sahibini merak edersiniz. sahipsizmiş gibi yazılan kitabı size işaret edenler, sahibiymiş yahut merciiymiş gibi de kendisini yutturur. uyanık olalım.