dijital çağa hoş geldiniz! – dertli sözlük
5g çağına merhaba diyoruz. aynı zamanda endüstri 4.0 da dahil olmak üzere teknolojide çağ atlıyoruz.

peki nasıl tepki vermeliyiz? hepten yok mu saymalıyız, yoksa insanların mahremlerinin bile sanal aleme entegresyonunu amaçlayan bu teknolojik sıçramaya adapte mi olmalıyız?

hepten yok sayamayız. i̇nsanın mahremine dahi ulaşmaya çalışan bu yapıya hepten adapte de olamayız. o halde orta yolu tutturmalıyız. kendi çizgimizi oluşturmalı ve o çizgide yürümeliyiz. mesela mahremimize müdahale edilmesine engel olacak şekilde bu yapıya yavaş ama kararlı bir şekilde adapte olabiliriz. bu konuda rehberler veya rol modeller çok önemli. z kuşağı, bu ifadeyi doğru bulmasam da kullanmak zorundayım, malum kendilerine rol model oluşturma konusunda mahretliler. dolayısıyla z kuşağına bu konuda yukarıda bahsettiğimiz çizgimiz doğrultusunda gidebilecek rol modeller olmalı. bu karakterler belirli bir etik dahilinde hareket etmelidir.

aksi halde z kuşağını bu yeni sanal dünyada kaybedebiliriz. bir neslin kaybı demek bir ülkenin kaybı demektir. nesli kaybetmemek için rol modellerden başka sanal dünya kullanım kılavuzları veya rehberleri hazırlanmalı. mesela ben şahsen böyle bir rehberi genç derginin hazırlamasını ümit ediyorum. çok zor olmasa gerek böyle bir rehberin hazırlanması. mesela böyle bir rehberi hediye kitap olarak verebilirler. gelelim rol model mevzusuna. genç tv buna öncülük edebilir. daha aktif bir genç tv görmek isteriz.