dijital çağa hoş geldiniz! – dertli sözlük
digital çağı eğitim açısından değerlendirdiğimizde inanılmaz bir nimettir. şehrinizde hatta ülkenizde olmayan her türlü eğitim aktivitesine kolayca ulaşabilme, gelişme ve geliştirme olanaklarına sahip olursunuz. özgün eğitim içerikleri üretebilir bu şekilde geçiminizi çok rahat sağlayabilirsiniz.
digital eğitim altyapısı ve uygulama çeşitliliği de günden güne artıyor. elde edilen son verileri değerlendirdiğimizde bu uygulamalar öğrencilerin başarısını ciddi katkı sunuyor. öyle görünüyor ki çağ; digital eğitimin, digital eğitim koçlarının ve digital dershanelerin çağı olmaya aday.
5g çağına merhaba diyoruz. aynı zamanda endüstri 4.0 da dahil olmak üzere teknolojide çağ atlıyoruz.

peki nasıl tepki vermeliyiz? hepten yok mu saymalıyız, yoksa insanların mahremlerinin bile sanal aleme entegresyonunu amaçlayan bu teknolojik sıçramaya adapte mi olmalıyız?

hepten yok sayamayız. i̇nsanın mahremine dahi ulaşmaya çalışan bu yapıya hepten adapte de olamayız. o halde orta yolu tutturmalıyız. kendi çizgimizi oluşturmalı ve o çizgide yürümeliyiz. mesela mahremimize müdahale edilmesine engel olacak şekilde bu yapıya yavaş ama kararlı bir şekilde adapte olabiliriz. bu konuda rehberler veya rol modeller çok önemli. z kuşağı, bu ifadeyi doğru bulmasam da kullanmak zorundayım, malum kendilerine rol model oluşturma konusunda mahretliler. dolayısıyla z kuşağına bu konuda yukarıda bahsettiğimiz çizgimiz doğrultusunda gidebilecek rol modeller olmalı. bu karakterler belirli bir etik dahilinde hareket etmelidir.

aksi halde z kuşağını bu yeni sanal dünyada kaybedebiliriz. bir neslin kaybı demek bir ülkenin kaybı demektir. nesli kaybetmemek için rol modellerden başka sanal dünya kullanım kılavuzları veya rehberleri hazırlanmalı. mesela ben şahsen böyle bir rehberi genç derginin hazırlamasını ümit ediyorum. çok zor olmasa gerek böyle bir rehberin hazırlanması. mesela böyle bir rehberi hediye kitap olarak verebilirler. gelelim rol model mevzusuna. genç tv buna öncülük edebilir. daha aktif bir genç tv görmek isteriz.
dijital çağdan kaçınmak mümkün değil. insan ilişkilerinden ekonomiye, siyasetten sivil topluma ne var ne yok dijitalleşiyor ve daha da dijitalleşecek. görüntü ve ses iletimi zaten malum, yarın öbür gün hologram teknolojisi gelişecek, artırılmış gerçeklik-sanal gerçeklik mevzuları daha da yaygınlaşacak. metaverse gibi sanal dünyalarda dijital profillerimiz olacak. belki de en ilginç olanı ses ve görüntünün dijital iletimi gibi koku ve dokunma duyularının da dijital olarak iletilebilmesi konusunda teknolojiler geliştikçe dünya bambaşka bir yer olacak.

gelecek nesilleri dijital çağa hazırlamak çok önemli. yoksa hep dijital çağın tükettiği bir toplum olmaya devam ederiz.
bir yandan teknolojinin bu kadar gelişmesi bir çok kolaylık sağlarken bence bir yandan da insan ruhunda derin boşluklara , sanal alemin dehlizlerinde kayboluşlara neden oluyor. yaşıyoruz ama sanki samimiyetten, hoş sözden, içten tebessümlere yabancı kalmışız..aynı sözler , aynı tarz kıyafetler, aynı pozlar.. özgünlüğe ,biricik olduğumuzun farkında olmaya bi hayli uzağız bu sıralar.
i̇nternetin gelişimi ve hayatımızın önemli bir parçası olmasıyla beraber çağ boyut değiştirdi ve dijital bir çağ içinde yaşar bulduk kendimizi. yaşam tarzları değiştiği gibi mesleklerde değişti. dijital içerik üretimi son zamanların en çok talep gören işi.

online alışveriş, online eğitim gibi birçok alternatifleriyle hayatı kolaylaştıran sanal alem aynı zamanda bazı yükleri beraberinde mı getiriyor? metaverse gibi yeni derin dünyaların içerisinde daha çok gençlerin yer alması gelişen nesli nasıl etkiler?
dijital rehberlere ihtiyaç var mı? gibi soruların cevaplarını ve kıymetli dertli sözlük yazarlarımızın görüşlerini almak için dertli sözlük seçkisi'nin haziran ayı konusu;dijital çağa hoş geldiniz!.

bugünden itibaren mayıs ayı boyunca tanımlarınızı bekliyoruz.
kolay gele.