fatih harbiye – dertli sözlük
peyami safanın tanzimat sonrası modernleşme sürecindeki tezatlığı yansıttığı güzel romanı.



--spoiler--

esas kız nerimanın beyoğlu ve fatih yaşamlarını kıyası, ve çocukluk arkadaşı, sevdiği şinasiyle, beyoğlunun modern genci macit arasında bocalamaları..

--spoiler--
fatih harbiye çalkantılı bir dönemin günümüzdeki etkilerinin de yansıtıldığı ileri görüşle yazılmış bir roman. severek okunası bir kitap.

esas kızlar ve esas oğlanların fatih harbiye ve sözde kızlar romanlarında aşağı yukarı benzerlik gösterdiğini çok yakın bir zamanda öğrendim. demek ki bütün yazarlarda birilerinden etkilenme var bir miktar da olsa ve bu etki kendilerinden olamaz diye kim demiş? aslında "şairlerin gerçek sevgilileri kelimeler" (*) olduğu kadar, yazarların da gerçek sevgilileri sanırım kendi yapıtları.
kız erkek arkadaşlığını pek masum gösteren bir eser. hayır öyle değilmiş, fatih'te kız erkek arkadaşlığı pek hoş görülmezmiş ama şinasi ve neriman'ın arkadaşlığı pek masumaneymiş. (*) gençlerin okuyup da romantik havasından etkilenmesi, doğu batı çatışması hakkında fikir edinmelerine değmeyecektir.
batı özentiliğinin özeti...
--- iktibas ---

neriman düşündü ve bir anda şarklıların kedileri ve garplıların köpekleri niçin bu kadar sevdiğini anladı.hristiyan evlerinde köpek ve mülsüman evlerinde kedi bolluğu şundandı:şarklılar kediye garplılar köpeğe benziyorlar!kedi yer içer yatar uyur doğurur;hayatı hep minder üstünde ve rüya içinde geçer gözleri bazı uyanıkken bile rüya görüyor gibidir;lapacı tembel ve hayalperest mahluk,çalışmayı hiç sevmez.köpek diri,çevik,atılgandır.işe yarar birçok işlere yarar.enküçük sesleri bile duyar sıçrar bağırır.

--- iktibas ---
--- iktibas ---

bir ingiliz kızına sadi'yi sorsan bilir sen şarklı olduğun halde bilmezsin.kabahat sende mi sadi de mi?

--- iktibas ---
diye güzel bi soru sordurur peyami safa kahramanına.
türk edebiyatının, türk televizyon ve dizi anlayışı ile mahvedilecek bir güzide eseri daha. bir de demiyorlar mı çocuklar o bahaneyle bu kitaplardan haberdar oluyor diye? bence bunlarla haberdar olacaklarsa hiç olmasınlar. okullar da öğretim yuvasıyız diye geçinmesin.(*)
ince bir kitap zaten. açıp okumak en yavaş okuyanın bile en fazla bir haftasını alır.