vesvese – dertli sözlük
şeytanın insanı dürtmekte(düşündürmekte, konuşmakte, harekete geçirmekte) kullandığı olgu.
vesvesenin insan üzerinde hiçbir gücü ve kuvveti yoktur. aksi takdirde insan iradesinin bir anlamı olmazdı. vesvesenin işlemi bir nevi "davet" üzerinden yürüyor. yani şeytan insanı kötülüğe, pisliğe, günaha "davet" ediyor. bu davet vesvese olarak bize ulaşıyor. biz de irademizle ya bu davete uyuyoruz ya da reddediyoruz daveti. delil mi? burun:

"iş bitirilince şeytan da diyecek ki: “åžüphesiz allah, size gerçek olanı söz verdi. ben de size söz verdim ama yalancı çıktım. zaten benim sizi zorlayacak bir gücüm yoktu. ben sadece sizi çağırdım (davet ettim), siz de hemen bana geliverdiniz. o hã¢lde beni kınamayın, kendinizi kınayın. artık ben sizi kurtaramam, siz de beni kurtaramazsınız. åžüphesiz ben, daha önce sizin, beni allah’a ortak koşmanızı kabul etmemiştim. åžüphesiz, zalimlere elem dolu bir azap vardır.” (ibrahim, 22)
"namazım oldu mu olmadı mı?", "abdestim var mıydı yok muydu?"...vb. düşüncelerle insanı kuşatan huzursuzluğun adı.
'derken şeytan, birbirine kapalı ayıp yerlerini kendilerine göstermek için onlara vesvese verdi ve: rabbiniz size bu ağacı sırf melek olursunuz veya ebedî kalanlardan olursunuz diye yasakladı, dedi.' (*)