gerçekçi bir düzlemde kavramsal açılımlarla ilerleyen, farklı etnik gruplardan çetelerin ve bireylerin dipte soluyan yaşamlarına ve amerikan bürokrasisinin siyah damarlarına akan bir amerikan dizisi. hapishane dizisi.
hbo en cesur yapımı. hatta televizyon tarihinin en cesur yapımı. şiddet, eşcinsellik, politik oyunlar, ırkçılık...hayata, gerçeğe dair her şey tüm çıplaklığıyla oz'da.
her bölümde ele alınan konular çevçevesinde şekillen bölümler, arada hill'in yorumları ve bilgilendirmeleri, baş rol oyuncusu olmaması...
insan hakları örgütlerininde son zamanda yaptığı araştırmaya göre dizinin çekildiği günden beri hiç bir şeyin değişmediğini gösteriyor. raporda geçenlerin bire bir oz'da geçmesi ne kadar başarılı bir iş olduğunu ortaya koyuyor.
tecavüze uğrayan mahkumların daha sonra satılması ve hapishane yöneyiminin müdahalede bulunmaması, aryanların ve zencilerin hükümranlığı her şey aynen geçiyor raporda.
oz'un bir çok bölümünde de geçtiği gibi suç işlemiş insan hapis edilir akıllanması, ıslah olması beklenir. ama tam tersi olarak hapise kör bıçak olarak giren ustura oluyor veya kaşar. en güze örneği tobias beecher. girdiğinde korkak, pısırık olan adam piskopata dönüştü.
sadece iki yıl cezası olan miguel idamın kıyısına geldi. hayatta kalabilmek için yapmadığı kalmadı.
şartlı tahliye alabilmek için elinden geleni yapmaya çalışırken destek verilmesi gerekirken, ameişkan hükümetinin suçlulara bakış açısını ortaya konan düşüncesini tahliye memuru söylüyor 'senin gibiler asla değişmez. asla çıkamayacaksın'.
kaybedecek bir şeyi olmayan insan kadar tehlikeli başka ne olabilir?
amerikan hapishaneleri ile geçen en ilginç bilgi bence mahkum nüfusunun hapishanenin bulunduğu yerin nüfusundan gösterilmesi. suçlular güneyden gelirken hapishaneler kuzeyin köylerine, kasabalarına yapılıyor. suçu engellemek için yatırım yapması gereken güneyin ihtiyacı olan para sorunu olamayan, suç işlenmeyen kuzeye gönderiliyor. kuzey zengin, huzurlu. güney fakir, kargaşa içinde.
hill'in de söylediği gibi mahkumlar amerikan toplumunun çöpleri.
amerikan sistemine getirelen eleştirilerde son nokta oz, ancak bu kadar sert ve gerçekçi eleştirilebilirdi.