hatıra defteri – dertli sözlük
ilkokul sıralarında kalan güzelliklerden, kokulu, renkli, çeşit çeşit resimli, çiçekli, böcekli defterler. ilk sayfa en sevdiğin arkadaşa ayrılır ve hep aynı cümleyle başlanırdı.

" sevgili arkadaşım,
bana bu kalbin kadar temiz sayfayı ayırdığın için.. "

giderdi böyle. o yıllar o defter gibi temizdi ve biz büyüdük ve kirlendi dünya.
nerdeyse okulun müstahtemine bile birşeyler yazdırma hevesinde olan ilkokul çocuğu defteri.küsülen arkadaşın yazdığı sayfa hemen yırtılırdı.dedikodunun ilk yazılı metni de diyebiliriz bu hatıratlara.en sıradan ve vazgeçilmez giriş ;bana bu kalbin kadar.... diye başlar sepet sepet yumurta.... diye biterdi.bir arkadaşım anlattı haftanın maç özetlerini hatıra diye yazan bir arkadaşı varmış.onun dışında özellikle her yıl sonunda aynı arkadaşlara aynı şeyler yazdırılır takdir belgesi temennisinde bulunulurdu.son derslerde hatıra seansları düzelenir öğretmenler canından bezdirilirdi.
doldurulurken: "bana kalbin kadar temiz bu sayfayı ayırdığın için..." diye başlanılması, kanun hükmünde olan lüzumsuzname!
evvelki maddelerde de geçen meşhur cümleler gibi başka türlü yazılsa olmayacağından korkulurcasına artık pek çok dersten daha iyi ezberimiz olan kalıplardan dolayı okuması ekseriyetle usanç, ezberin dışına çıkma imkanınızla yazması kısmen zevk verebilen, büyük ihtimalle kokulu olduğu için hoş görülen çiçekli-böcekli-kalpli renklendirilmiş sayfalar toplamı.
sepet sepet yumurta kadar meşhur olmasa da bir de şu var hatıra defterinde bulabileceğimiz:

kara kara kazanlar,
kara yazı yazanlar.
cennet yüzü görmesin,
aramızı bozanlar.
özellikle kızlar tarafından özenle hazırlanır, bu heves arkadaşlara sayfa ayırmakla kalmaz bazen anne, baba, dayı, hala vs. sülaleden müsait kim varsa onlara yazdırılır.sonuç:yıllar yıllar sonra defter aileden birinin eline geçer; evin ailenin dalga konusu olursunuz(: