gölge – dertli sözlük
saydam olmayan cisimlerin ışığı engellemesi sonucu, ışık doğrultusundaki yüzeyde oluşan karanlık...
ressam ve müzisyen olarak tanınan mehmet güreli'nin ilk uzun metraj filmi. peyami safa'nın selma ve gölgesi isimli kara roman türündeki kitabından uyarlanmış.

trt1'de gece saatlerinde izlediğim film konusu pek önemli olmasa bile görselliği için seyredilebilecek bir çalışma. görüntüleri oldukça güzel, her biri fotoğraf karesi gibi özenle çekilmiş kadrajlar var. hikayenin geçtiği(1940'lar-50'ler gibi) döneme ait eşyalar (abajurlar, demirden karyolalar, otomobiller, şapkalı takım elbiseli erkekler) filmin görselliğini zenginleştirmiş ve seyir keyfi katmış. filmin müzikleri de o dönemi ve görüntüleri daha iyi hissetmenizi, o mekanların içine girmenizi sağlayacak tarzda seçilmiş, ama bazen müzik gereksiz yere yüksek verilmiş ve gereğinden fazla kullanılmış. filmde çıplaklık/cinsellik bakımından "aşırı" sahneler yok ama iki sahnede kısa süreli öpüşmenin olduğu bilinmeli.

filmdeki karakterler şapka yasasına gönüllü uyan elit insanlardan oluşuyor. zaten bir karakter (halim)'in mesliği şairlik ve ana karakterimiz (selma), yalıda yaşayan bir kadın. film tür olarak polisiye diye sunulmuş. ama son anlara kadar gerçek bir polisiye olup olmadığı anlaşılmıyor. bence filmin esas konusunu gizemli bir kadın karakterin(selma'nın) tuhaf davranışları üzerinden, kadın-erkek ilişkisi, aşk ve aşkın psikolojisi hakkında yapılan sorgulamalar oluşturuyor. polisiye yönü daha arka planda, bir yan hikaye gibi duruyor. peki filme adını veren selma'nın "gölge"si nedir? dahası film ne anlatmaktadır. psikolojik sorgulamalar yapan bir film için bu soruları cevaplamak kolay değil. ama merak edenler şu link'e tıklayarak bir analiz yazısını okuyabilirler: (http://www.kafaayari.com/?p=767)
filmin tanıtım yazısında selma'nın nemfomani (cinsellik düşkünlüğü) gibi bir hastalığının olduğu özellikle belirtilmiş:
--- iktibas ---

"selma nemfomandır, selma hastadır. hatta selma katil bile olabilir… yakın arkadaşı halim’i kendi elleriyle evleneceği kadınla tanıştıran nevzat karışık duygular içindedir şimdi.halim körkütük aşık olmuştur. arkadaşının sevdiği kadına. artık hiç bir şey umrunda değildir. karısı, çocuğu, annesi en yakın arkadaşı nevzat, hatta kendisi bile… selma gerçekten sevmekte midir yoksa kendine yeni bir av mı belirlemiştir?"

--- iktibas ---