modernizm – dertli sözlük
insan kaynaklı olan her şeyin değişmeye, güncellenmeye mahkum olduğunun göstergesidir. teknolojinin olduğu kadar, bozulmuş dine sahip olan medeniyetlerinde bu sancılı süreci bunun ispatıdır.

türkiye'nin modernleşme süreci ise islam gibi ilahi kaynaklı bir din nimetine sahip olmanın hakkını verememekten başlar.

ilk modernleşme belirtisi olarak osmanlı'nın izlerini zihinlerden silme sevdası ile başlayan akım kişinin özel hayatındaki dini yaşantısına ve hatta kılık kıyafetine kadar indirgenen bir zorbalıkla devam eder. fesli bir modernleşme olamaz mıdır ? tek şart şapka mıdır? ve din çağ dışı mıdır?

ardından gelen milliyetçilik özentisi günümüze kadar taşınan kürt sorununun temelidir. bir dışlamadır "ötekileri"

ve tabi modernleşmenin ekonomik yüzü de vardır. çağ dışı sayılan o toprak ağalarından tiksinilir adeta ve topraklar köylülere nispet edercesine dağıtılır. netice ise küçük parçalara bölünmüş fakir köylünün ne yapacağını bilmediği vatan toprağıdır. ne traktör alacak parası vardır ne de sulayacak sistemi. ama ülke modernleşmiştir olsun yeter ki ağaların gücü yok olsun. biz gider sanayideki modernleşme için dövizle ham madde satın alırız topraklarımız olduğu yerde dursun.

ve ele yüze bulaşan bir modernleşme sürecinin karın ağrılarını hala yaşayan bir türkiye nur topu gibi doğmuştur.