tefsir – dertli sözlük
kur'an-ı kerim ayetlerinin kur'an, sahih hadis ve arap gramerine sadık kalarak yorumlanması. yazılmış en iyi tefsir kitabı elmalılı hamdi yazır'ın "hak dini kur'an dili" adlı eseridir. rivayet tefsiri ve dirayet tefsiri ve işari tefsir olmak üzere çeşitleri vardır.
dilin türkçeye çevirilmesi ile kur'an'ı ve mesajını anlamak için olmazsa olmaz olan alan... zira arapçada bir kelime birden çok anlama gelmektedir. kur'an her ne kadar sade bir dille yazılmış olsa da içinde bir çok hatta binlerce mesajı barındırmaktadır. bunu anlamak da günümüzde ancak tefsir sohbetleri yahut da tefsir kitapları ile olmaktadır...
i̇lahiyat okurken kendimi kaybettiğim alan. yüzme bilmeyenin girmemesi gereken bir deniz, pusulası olmayanın çıkmaması gereken bir yolculuk gibi. ders çalışmayan öğrencinin kalacağı bir sınav da olabilir.
(bkz:ilm-ul kuran)
(bkz:quranic science)
i̇lahiyat okuyanların 'ının sevmediği ders olması, "ilâhiyat okumanın amacı zaten allah'ın dinini öğrenmek değil mi, e o'nun dinini o'nun kitabından daha iyi nereden öğrenebilirsin?" sorusunu akıllara getirir.
tefsir kuranı daha iyi anlamak veya daha fazla sırlarını ve ilmini anlamak veya daha fazla ihlasını kavramak için bir araçtır. tefsirin meyvesi olan kitaba da kuran tefsiri denir. bu kitapta yardımcı kitaptır. kuranın yardımcı kitaba mı ihtiyacı vardır? bu soruyu soran nefsinin ne mal olduğunu ortaya koymuştur. zira matematik için yardımcı kitap lazım dediğinde ''matematiğin yardımcı kitaba mı ihtiyacı vardır?'' diye mi sormuştur? o kadar nefsine firavundur ki yardımcı kelimesini kendine değil kurana tevcih eder.tefsiri sevmez diye bahsedilen ilahiyatçılar adı üstünde din bilimcileridir, islamiyeti tercih eden eder onlar arasında, aldığı derslerin ağırlığı tanrıcılık ve dincilik bilimidir, iyi diğer batıl dinlerle meşgul olunur, bolca felsefe, sıkça kelam dokunur, ilk gelen taze reformlar hep revaç bulur. biliriz, iyi biliriz. neyse.tefsir kimseye lazım değilse de avama lazımdır. avam ihlas bekler, ilim değil. çok ehli kalb avam vardır, çok ulemayı cep eder. bu dinin özü ihlastır.