formula 1 kuralları – dertli sözlük
benim bildiğim en değişken spor kurallarıdır bunlar.bir senesi bir senesini asla tutmaz.teknik ağırlıklı bir spor olmasının bunda büyük payı vardır ama futbolda yıllardır değişmeyen kazananın 3 puan aldığı sistemin istikrarı göz önüne alınınca kazanana bir sene 10 puan bir sene 25 puan vermenin mantığını anlamıyorum.hatta bir ara şampiyonluğu en çok yarış kazanana vermek gibi dahiyane bir fikir bile gündeme gelmişti.bir sene benzin ikmalini yasaklamak diğer sene silik lastiğe geçmek,bu sene f kanalını yasaklayıp seneye serbest bırakmak,çift katmanlı difüzör seneye yasak ama bu sene kullanabilirsiniz bu tarz değişiklikler vardır bu kurallarda.küçük takımları da rekabete katmak için motor gelişimini durdurmak, aero dinamik ve downforce ayarlarını sıfırlayıp tamamen araç tasarımlarını etkilemek gibi sezonluk değişiklikler her sene bir çok bilinmezi bilinir hale getirip heyecan katar formulaya ama her sene her yarış yeni bir kuralla tanışmak bazı f1 severleri soğutuyor bu spordan.takip etmeye bir sezon ara verin ertesi sene sanki hiç f1 izlememiş gibi sil baştan kurallarla tanışacaksınız.
bu kurallardan en içinden çıkılmazı safetycar piste çıktığında uygulanacak prosedürle ilgilidir ki kimse bu kuralları tamamen bilemez.ve her güvenlik aracı macerasında itiraz eden bir pilot çıkar.
her pilot bu 2010 sezonu için(19 yarış boyunca) toplam sadece 8 motor kullanabilecek.yani her motorunu en az iki yarış kullanması anlamına geliyor bu.ve 9. motora geçtiği takdirde 10 sıra geriden başlama cezası alacak.(ekonomik kriz kapsamında yürürlüğe koyulan kurallardan)
2010 sezonu için yarış esnasında yakıt ikmali yapmak yasak.otomobil depoları tam bir yarışa yetecek kadar benzin alabilecek şekilde büyütüldü ve araç ağırlık limiti arttırıldı.artık pilotlar benzin için pit stop yapmak zorunda kalmayacak ve pit stopta benzin ikmali sırasında meydana gelen yangın vs gibi kazalar önlenmiş olacak.

http://video.google.com/videoplay?docid=8077941060069309426#
ağırlık limiti arttırıldı.daha kilolu sürücülerin taşıdığı dezavantajı ortadan kaldırmak için bmw sauber'den gelen baskılar neticesinde çıkmış bir kural. yeni sezonda araç ağırlıkları 605 kg'den, 620 kg'a çıkacak.
takım emri gelmiş geçmiş bütün sezonlarda yasaktır ama hep ihlal edilir özellikle bunu söylemek acı ama ferrari tarafından.takım emrinden kasıt iki pilot yarıştıran takımların şampiyonluk şansı olanı destekleyip diğer pilotu ona hizmet ettirmek, bu anlaşılabilir.
(bkz:schumacher barichello ikilisi)
(bkz:barichellonun schumiye verdiği birincilikler)
2010 sezonu için aynı iddia massa lider giderken alonso'ya tur bindirircesine kolay bir şekilde geçilmesi ile gündeme gelmiştir.ve telsiz konuşmasıyla desteklenebilir.son yarış abu dabi grand prixi için de redbullun başını ağrıtacak bir mesele.