devlet – dertli sözlük
hususan doksanların türkiyesinde ve halk nazarında bazan mukaddesattan sayılan ve akabinde araçlıktan amaç seviyesine çıkan girift yapı.

evet devlet karmaşık bir yapıdır ve içerisinde; hakiki mukaddesatın ikinci üçüncü dereceye atıldığı birçok mevzuuyu barındırabilir. hatta bazen gayr-ı şer'i birçok mesail ve meta içinde alınır satılır bulunur.

iş böyleyken bu yapının mukaddesattan sayılmaması, maksada hizmet eden hizmetçi bir araç olarak sayılıp muhafazasına dikkat edilmelidir.

askeriye de peygamber ocağı denerek araç mesabesinden çıkıp birnevi mukaddesat atfedilip kudsi sayıldı..
halbuki evladımız ölünce şehittir deyip ama sağken namaz kılmasına izin vermeyen bozuk kafalı, darbeci, hırsız ve ajanlardan mürekkep çok rütbeli herifler en büyük bir zararı; avamın üstüne mukaddesat örtüsü çektiği askeriye namı altında islama, vatana ve millete ve bilimum mukaddesata verdiler. türlü türlü cürümlerle yıkıcılık yaptılar.
biz mukaddestir dedikçe onlar o perde altında bütün mukaddesatımıza saldırdılar.

devlet hususunda da böyle bir yanlışa düşmemek gerektir. devletin kendisi mukaddes değildir. mukaddesata alet olacak sayısız içtimai araçlardan birisidir. islama karşı iyise muhafazasına çalışıp, kötüyse ıslahına çalışılmalı, musırrane zararlıysa diyeti kesilmelidir vesselam.