yerli otomobil – dertli sözlük
türkiye'nin otomobili girişim grubu tarafından yapılması planlanan otomobildir. bugün prototipleri görücüye çıkmıştır. özellikle yazılımı konusunda kendilerini uyarmak isterim. yerli yazılımcılarımız iyidir, hoştur ve hatta dünya standartlarının üzerindedir ancak çoğunda amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok mantığı vardır. bu ne demektir? neredeyse orta ve büyük işletmelerimizin hatta şu an bu girişim grubuna yazılım sağlayacak şirketin dahi yazılımsal manada iş geliştirme platformları yabancı lisanslıdır. bu şirketler her yıl milyonlarca dolar lisans parası ödemekte ve üstüne bu platformlarda iş geliştirmek için deli gibi ve bazı bazı modaya uymak için yüksek maaşlara yazılımcı istihdam etmektedir. ama bu yazılımcıların çoğu yukarıda bahsettiğim mantıkdadır. ve bu yüzden yerli dediğimiz pardus bile açık kaynak kodlu yabancı bir platform üzerinde geliştirilmiştir. bu yabancı platformu geliştiren ise kuzey ülkelerinde yaşayan tek bir adamdır. tek bir adam. bu yüzden devlet yaygınlaşmasına izin vermemiş ve en yüksek makamın ağzından açıklama yapılmıştır. buna rağmen yerli yazılımcınıza bunu dediğinizde size amerikayı yeniden keşfetmenin gerekli olmadığı konusunda binlerce neden sayacaktır. ama elin gevur, yazılımcısı hergün bu keşfi yapmaktadır. yerli yazılımcımız kocaman pazarı gevura yedirdiğnin farkında değildir. bunun sebebi de çoğunun aldığı maaşın gayet yeterli olmasıdır. ama herhangi bir olağanüstü hal anında ne olacağını hiçbiri düşünmemektedir. alalım güvenliği ayarlarız kafasında çoğu. ama sen ne yaparsan yap elin adamı sana verdiği şeyin açığını da gizlisini de bilir, zamanı gelince işini görür.
uzunca yazdım ama araç yola çıktığı zaman bu eleştirilerin hepsi gelecek. şimdi bile ortaklar arasında yerli tasarım ofisi olan adam varken neden italyada yaptırıldığı ile alâkalı bir sürü eleştiri geldi. yazılım söylenip, öne çıkarılıp durdu ama yazılımda yukarıda dediğim mantıkla olursa garip olur.
bakın günümüzde rusya, çin ve daha birçok ülke telefon yazılımlarını bile haklı olarak kendileri geliştirme kararı almıştır. bu arabalarla da ilgilidir. bu o ülke mühendisleri için bir fırsat, ülke için sağlam gelecektir. telefon için geliştirilen o sistemler zamanı gelince araçlarının eğlence sistemlerine girecektir. bunun olması için devlet diğer rakipleri yasaklamıştır. devletimizin google ın restinden sonra yasağı gündeme almaktan öte uygulamaya koyması lazımdır. yoksa bu şirketler dünya ticaret örgütü nezdinde girişimlerde bulunup gelecekte bu yazılımı yasaklamanın bile önüne geçebilir. bunu yaparken yukarıda bahsettiğim kafada olanlardan yerli işbirlikçiler bile devşirebilirler. bu güne dek yaptıkları gibi.