birleşmiş milletlerin libya ya saldırısı – dertli sözlük
türkiye ortadoğunun gelişmekte olan ülkesi olmanın yanısıra, müslüman bir ülke olarak batı ülkeleriyle diplomasi sağlayan, gerektiğinde ağırlığını gösteren bir ülke konumuna gelmiştir. türkiye içinde bulunduğu konum, tarihi ve dini yapısı itibariyle ve şu anda da aklı selim insanlar tarafından yönetiliyor olmanın verdiği itibarla ne fevri bir hareket sergileyerek zulüm karşısında öfkeyle pervasız hareketler sergilemektedir ne de zulme karşı susmayı kabullenmektedir. türkiye, fransa'nın öncülüğünde libya işgale kalkıştığında buna şiddetle karşı çıkmış ve bu işin nato üzerinden bahanelerle yürütülmesine engel olmuştur. fakat devreye amerika'nın girerek 'kaolisyon güçlerinin başında ben varım, tek derdimiz sivilleri korumak' demesi üzerine batıyla restleşerek saf dışı kalmak yerine nato önderliğinde kendinin de müdahalede bulunabileceği bir yolun izlenmesini daha mantıklı bulmuştur. zira rest çekmek sadece türkiye'yi süreçte saf dışı bırakacaktır. türkiyenin özellikle bölgesindeki ülkelerde sömürüye, zulme karşı sadece insani olarak değil konumu gereği ülkesinin çıkarları içinde müdahil olması gerekmektedir.
yaklaşık 40 ülkenin biraraya geldiği bu medeniyet zulmunde türkiye serin kanlılığını koruyarak duruma ve zamana göre her türlü oynamaktadır. zaten sürecin başında olduğunu iddia eden daha doğrusu sürecin başında olmaya talip olan fransa'nın bile bir dediği bir dediğini tutmamakta koalisyon güçleri kendi aralarında daha tam olarak anlaşamamışken türkiye'nin farklı adımlar atıyor olması gayet normaldir.
ayrıca türkiye 5 gemi ve 1 denizaltıyla denetimci olarak operasyonda yer almaktadır. bu araçlardan hiçbir şekilde ateş açılmayacaktır. türkiye batının sömürü ve işgaline karşı olduğu gibi aynı zamanda kaddafinin zulmüne de karşıdır. bu operasyonda birilerinin menfaatinin olduğunu cidde'deki konuşmasında tayyip, basın açıklamasında sayın gül çok basit kelimelerle tüm dünyaya iletmişlerdir.
süreç zorlu kazanan olmak için diplomasi ve akıllı davranmak şart.