burkina faso – dertli sözlük
batı afrika ülkelerinden biridir. kelime olarak 'mutlu insanlar ülkesi' anlamına gelir. dünyanın en fakir ülkeleri arasında bir zamanlar ilk sıraya oturmuştur. her afrika ülkesi gibi batılı ülkelerin sömürgesi altındadır. bu ülke de fransız sömürgesidir. bu sebeple resmi dilleri fransızcadır. fakat fransızcayı başkentte yaşayan insanlar dışında bilen yoktur.
fakir bir ülke olmasına, yokluk içinde sıkıntılı bir hayat yaşamalarına rağmen yine de sevinilecek sebeplerin bulunabileceği bir ülkedir. insanlar ne kadar yokluk içinde olsalarda bir şekilde karınlarını doyuruyor olmaları bunlardan biridir. okyanusa kıyısının olmaması, diğer afrika ülkeleri kadar çeşitli alanlarda zengin yeraltı kaynaklarına sahip olmaması bu ülkedeki şiddetin, sömürünün biraz daha önüne geçmiştir.
benzin, alkol, uyuşturucu sudan ucuzdur. bir ülkenin gelişememesinin en başlıca sebebi insanın gelişmemesidir. bunun farkında olan fransa insanların sefil bir hayat yaşaması için elinden geleni yapmaktadır.
eski verilere göre nüfusunun yarıya yakını müslüman olan bu ülke fransanın ciddi ve azimli sömürü çalışmaları ile her geçen gün daha da hristyanlaşmaktadır. fakat bunun yanında türkiye'deki vakıfların ve hükümetin afrika konusundaki son dönemlerde hassasiyetlerinin daha yoğun bir hal alması bir nebze de olsa bu durumun önüne geçmeye başlamıştır. orada sergilenen tamamen insan için karşılıksız hayır çalışmaları hızla insanların gönüllerini kazanmayı sağlamaktadır.
başkent ouagadougou'dur (vagadugu). yerel dillerinin içinde en sık kullandıkları morecedir. kavgadan daha ziyade uzak olan bu ülkenin insanları zor şartlarda bedenen çalışıyor oldukları için genelde fiziken güçlü yapıdadırlar. fakat belirttiğim gibi yapılan ahlaksız çalışmalar sebebiyle irade olarak bu kadar güçlü değildirler. fransanın her sene belli başlı öğrencileri üniversitede burslu okutma karşılığında üniversite sonrası afrika ülkelerinde en az bir sene kiliseye gönüllü hizmet için gönderiliyor olması ve bu kişilerin genelde kasıtlı olarak bayanlardan seçiliyor olması yine bu bayanların her türlü ahlaksızlığı sergileyerek ülke insanını ahlaksızlığa alıştırıyor olması ülke üzerinde hayli etkili olduğu gözlemlenmektedir.
bu kadar zor şartlar içinde islami yaşamdan uzaklaşmış, islami kaideleri deforme olmuş insanlarda yine de bir müslüman neşesine, islam gayretine şahit oluyorsunuz. müslümanların seccadesiz dolaşmaması ve vaktin girmesiyle bulunduğu yerde beraber beraber cemaat olarak namaza durmaları, cuma günlerini evlerine giderek toza toprağa bulanmış kıyafetlerini çıkarıp temiz kıyafetler giyerek cumayı müslümanların bayramına yakışır karşılamaları, namazlarda fatiha sonraları mezheplerine uygun yüksek sesli aminleri ayrı birer heyecan ve gayret örneğidir.
bölgede daha ziyade ticani tarikatı etkindir.