idam cezası – dertli sözlük
(vurgula: sallandıracaksın birini şu meydanda bak bakalım bir daha yapabiliyor mu?) sorusuna cevap arayan eylem.
çığrından çıkan dünya hayatında hakedeni gerektiğinde frenlemek içi kullanılan en sert ceza sistemi. son olaylar buram buram gerekliliğini gündeme getirmektedir.
şu sıralar 15 temmuz darbecileri için halk tarafından talep edilmekte.tayyip de neden olmasın benzeri işaretlerde bulundu. tabii tayyip nabza göre şerbet vermek konusunda gerçekten başarılı bir lider olduğu için demeçlerini biraz siyasi buluyorum. neyse.darbeciler için en ağır cezalarla cezalandırılmasını istemekle birlikte türk adalet sisteminin idama henüz hazır olmadığı kanaatindeyim. neden?1- 5 yıl önce idam olsa bugün çoktan ölmüş olacak doğu perinçek bugün numan kurtulmuş ile aynı safta cenaze namazı kıldı.2- 5 sene önce idam olsa, idam edilecek birçok emekli asker bugün tayyip erdoğan'ın suçsuz kabul ettiği kişiler oldular. doğu perinçek'i asla aklamam ama bazı askerlerin suçsuz oldukları artık aşikar. e yazık olmaz mıydı?3- öyle bir sistem ki; 10 sene sonra kimlerin başa geçeceğini kestiremiyorsun. idam cezası devlet yönetimi kan davasına dönüştürür. (3 sizden 3 bizden hikayesi gibi.)velhasıl; yargısı hukuku medyası dosdoğru bi ülke olunmadan idam gibi cezalar asla yürürlüğe girmemeli.
en azından tanktan insanların üzerine napalm bombası atan, uçaktan meclise ve insanların üzerine bomba atan, helikopterden insanları tarayanlar ve bunlara direk olarak emir verenler ve bu ayarda önceden terör suçu kesinleşenlerin idamı için en azından bir kereliğine yapılması gereklidir. en azından bu kadarı olmalı. olmazsa halk bunun hesabını da sorar. yani adam halkın-milletin uçağındaki lazer güdümlü füzeyle halkı-milleti korumaya giden elli tane özel eğitimli insanı şehit etsin; ondan sonra 30-35 (müebbetin üst sınırı) sene bedava beslensin çıksın. bu adamlar dışarıdayken bunları yaptı içerideyken kim bilir neler yaparlar. geçmişteki hapisane isyanlarını, kaçışları hatırlayanlar bilir. bu yüzden en azından bir kere suçu net olarak belli olanlar için bu karar verilmeli.
darbeciler , teröristler için getirileceği düşünülürken bir yandanda başka ne amaçları var acaba korku imparatorluğumu kurmaya çalışıyolar ? diye düşündüren son dönemde gündemde olan ceza