kanal istanbul – dertli sözlük
başbakanımızın çılgın projesi. bu proje ile birlikte istanbul'da 2 yarım ada ve bir ada oluşacak.. kanal yaklaşık 45 km uzunluğunda olacak..

(http://bit.ly/exmcn5)

proje güzel ama işin için de çılgın rant da var.
sayın başbakanın ifadesiyle içinden deniz geçen yegane şehir istanbul'dan daha çok nasıl kazanırızın ifadesinin yumuşatılarak göz önüne koyulmasıdır. bu proje ile açılacak olan sahalardan şimdiden müellifte tedirginlik duysada elde ediilecek olan kazanımların bu tedirginlikleri demir yumruk gibi yıkması sebebiyle bir gelişim, bir medeniyet projesi olarak meydana çıkması kaçınılmaz olmaktadır.
karşıtları, erdoğan haliç'i temizlemeye karar verdiğinde "taşla, toprakla dolduralım" diyenlerlerle aynı zihniyetteler.
entrylerden de anlaşılacağı üzere i̇stanbul'un altını üstüne getirecek proje. olası marmara depremini beklemekten sıkılmış insanoğlunun ne olacaksa olsun artık adı proje olsun dediğini duyar gibiyiz.(*)
başbakan erdoğan "ustalık dönemi"ne girerken istanbul için çılgın bir hedef açıkladı.kanalistanbul projesisle istanbula ikinci bir boğaz açılacak.
ee sonuçta büyük insanların büyük hayalleri olur.
bazı bilim adamları trakya bölgesinin iklim yapısını olumsuz etkileyeceğini ve karadenizin boşalmasına sebep olacağını söyleyerek karşı çıktıkları proje.
her ayrıntısının ama her ayrıntısının ince ince hesaplanması gereken proje. i̇ktidar tarafından da muhalefet tarafından da hem karşı çıkan hem onaylayan var. i̇ki taraftan da ayrıntılı olarak inceleyip fikrini sunanlar var. i̇ki tarafı okuyunca iki tarafada hak veriyorsunuz. bu yüzden düz vatandaş olarak net bir fikir belirtmek zor. ayrıca ilk olarak sayın cumhurbaşkanının ortaya koymuş olduğu bir proje olmadığını belirtmek isterim. osmanlı zamanında izmit körfezi taraflarında yapılması düşünülmüş ve günümüzde bazı bilim adamları bunu öneriyor. ayrıca doksanlarda ki hükümetler bu konuları ortaya atıp ilk araştırmalarını yapmışlar. yani çoğu siyasetçi devlet meselesi olarak görmüş bunları. haberlerde söylendiği gibi sadece ecevit değil zamanın tüm hükümetleri hızlı trenler, tüp geçitler ve bugün bize ak parti projesiymiş gibi sunulan birçok şey için ön araştırmalar yapmışlar. hatta bu projelerin i̇stanbul ile alâkalı olanlarının çoğuna zamanın belediye başkanın muhalif olduğunu ya da hükümetlerin plandığı bazı şeyleri onları işin içine katmadan tamamen kendi gayretiyle yapacağını söyledini görüyoruz. günümüzde ki başkan bu tavırdaymış gibi görünse bile samimiyetsizliği, bir mâna yirmi yıl önceki başkanı taklitçiliği ve doğru düzgün iş yapmaması gibi sebeplerden ötürü çok etkili olacağını düşünmüyorum ama siyaset bu... neyse bu kanal iç siyasi gündemi bu sıralar baya meşgul edecek gibi görünüyor.
inşaa aşamasına geçiliyor olduğu halde gerekçeleri topluma tam olarak anlatılmamış, kafalardaki soru işaretlerininin hemen hemen hiç biri giderilmemiş proje.

cumhurbaşkanlığı i̇letişim başkanlığı tarafından yayımlanan sitede tek bir rapora , teknik çalışmaya, analize atıf yapılmamıştır. en önemli meseleler en kavisli cevaplarla geçiştirilmiştir.

finansman konusunda ve maliyetlerin belirlenmesi hususunda tek bir kelime dahi yer almamaktadır.

boğaz geçişini kullanana gemileri zorlamanın hukuki bir yolu olmadığı için ekonomik bir katkı sağlamak gerekmektedir. ancak bu beklentinin ege denizinden çıkan bir geminin girit açıkları yerine korinth boğazını tercih etmesi gibi birşeydir.

https://www.kanalistanbul.gov.tr/tr

----(kaynaklar) ----

kanal i̇stanbul projesi çevresel etki değerlendirme başvuru dosyası - çınar mühendislik müşavirlik a.ş. (kasım 2017)

kanal i̇stanbul projesi (kıyı yapıları [yat limanları, konteyner limanları ve lojistik merkezler], denizden alan kazanımı, dip taraması, beton santralleri dâhil) çevresel etki değerlendirmesi raporu (son şekli verilen çed raporu) (aralık 2019)

i̇stanbul'un geleceğini etkileyecek üç proje: 3. köprü, 3. havalimanı, kanal i̇stanbul - tema vakfı uzman görüşleri raporu (mart 2014)

ya kanal ya i̇stanbul: kanal i̇stanbul projesi'nin ekolojik, sosyal ve ekonomik değerlendirmesi - wwf türkiye (eylül 2015)