kanal istanbul – dertli sözlük
inşaa aşamasına geçiliyor olduğu halde gerekçeleri topluma tam olarak anlatılmamış, kafalardaki soru işaretlerininin hemen hemen hiç biri giderilmemiş proje.

cumhurbaşkanlığı i̇letişim başkanlığı tarafından yayımlanan sitede tek bir rapora , teknik çalışmaya, analize atıf yapılmamıştır. en önemli meseleler en kavisli cevaplarla geçiştirilmiştir.

finansman konusunda ve maliyetlerin belirlenmesi hususunda tek bir kelime dahi yer almamaktadır.

boğaz geçişini kullanana gemileri zorlamanın hukuki bir yolu olmadığı için ekonomik bir katkı sağlamak gerekmektedir. ancak bu beklentinin ege denizinden çıkan bir geminin girit açıkları yerine korinth boğazını tercih etmesi gibi birşeydir.

https://www.kanalistanbul.gov.tr/tr

----(kaynaklar) ----

kanal i̇stanbul projesi çevresel etki değerlendirme başvuru dosyası - çınar mühendislik müşavirlik a.ş. (kasım 2017)

kanal i̇stanbul projesi (kıyı yapıları [yat limanları, konteyner limanları ve lojistik merkezler], denizden alan kazanımı, dip taraması, beton santralleri dâhil) çevresel etki değerlendirmesi raporu (son şekli verilen çed raporu) (aralık 2019)

i̇stanbul'un geleceğini etkileyecek üç proje: 3. köprü, 3. havalimanı, kanal i̇stanbul - tema vakfı uzman görüşleri raporu (mart 2014)

ya kanal ya i̇stanbul: kanal i̇stanbul projesi'nin ekolojik, sosyal ve ekonomik değerlendirmesi - wwf türkiye (eylül 2015)