gimdes – dertli sözlük
1/2

türkiye'deki "helal gıda"(*) hassasiyetinin temsil edilmesi ve kurumsallaşması adına gayret gösterip bu işin zahmetini çeken ilk oluşum diyebiliriz. zira gimdes öncesinde güvenebileceğimiz ve helal gıda konusunda kendimizi avutabileceğimiz tek şey; ülker ürünlerinin arkasında yazan "domuzdan elde edilmiş katkı maddesi kullanılmadığı" cümlesiydi. dolayısıyla bu konudaki çabalarından dolayı haklarını ödeyemeyiz.

tüketici olarak gimdes'i bizde kıymetli kılan hem bu işin ilk temsilcisi olması hem de tse'nin helal sertifikalandırmasına göre(*) "takva"ya daha çok dikkat ettiğini düşünmemiz olsa da yukarıdaki eleştirilere katılmamak mümkün değil.

ilaveten, sertifikalandırma sürecindeki hassasiyetlerinin ve tavizsizliklerinin, artık tekelci bir tahakküme dönüştüğü yönünde bazı firmalardan serzenişle karşılaşabilirsiniz. hem bu tavır hem de masraf boyutu nedeniyle gimdes'ten ayrılmak isteyenin karşısına bu sefer "aa sertifikası yenilenmemiş/iptal edilmiş" algısı ortaya çıkıyor ve bu da tüketicide "demek ki ürünleri helal değil, o zaman bunlardan alınmaz" düşüncesine dönüşüyor. dolayısıyla firmalar için gimdes'ten sertifikalı olmak bir dert, olmamak ayrı bir dert. sırf müşterisine laf anlatamayacağı için gimdes sertifikasına devam etmek zorunda kalan firmalar da yok değil. oysa ki kullandığı malzemeler helal sertifikasını gerektirmeyecek kadar doğal.