tasavvuf – dertli sözlük
bir ilimdir. tasavvuf, nefis terbiyesi ve kalp tasfiyesini amaçlayan ve bu konularda eserler ortaya koyan ilimdir. islam'ın ilk dönemlerinden beri var olan bir sistematiktir.
rasulullah (sav) vefat ettikten sonra insanların dünyaya olan bir takım aşırılıkları gündeme gelmeye başlamıştı. işte bu dönemde rasulullah (sav) dönemindeki gibi muttaki olarak islam'ı yaşama gayreti içinde olan insanların rasulullah (sav)'in ve sahabenin bir takım adetlerini işleyerek bir ilim ortaya çıkardılar. tasavvufun doğuşu böyledir.

günümüzde istismar edilen birçok konu gibi tasavvuf da istismar edilmektedir. geçmiş dönemlerde de istismar edilmiştir. bu istismarın önüne geçmek için tasavvuf alimleri de birçok tedbirleri gündeme getirmişlerdir. bu tedbirlerden birisi de kişinin fıkıh bilgisinin sağlam olmasını istemeleridir. bu konuda söylenmiş sözlerden birisi de şöyledir:

--- iktibas ---

şeriatsiz tarikat, zındıklıktır.

--- iktibas ---

bildiğimiz gibi tarikatlar tasavvufun uygulayıcı okullarıdır. yukarıdaki sözün de bahsettiği gibi tarikatlar, şeriata uygun olmalıdır. zaten tasavvuf, şeriata aykırı olmaz. dini hassas yaşamak, daha muttaki olmak gibi bir gayretin ürünüdür.

günümüzde müslümanların birkaç büyük problemi vardır. bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1-yaşadığı dinin hükümlerini bilmiyor. fıkhi konulardan bihaber.
2-yaşadığı dinin hükümlerini çok iyi biliyor ama amel etmiyor. yani takva hali yok.
3-yaşadığı dinin hükümlerini çok iyi biliyor, iyi de amel ediyor ama bildikleri onu helake sürüklüyor. haricilerden olmasına neden oluyor. tekfircilerden olmasına neden oluyor. ya da başka şekilde helake götürüyor. yani dini yorumlamada sıkıntıları var.

işte son iki sorunun çözümü tasavvuftadır.
ilk durumdaki kimselere tasavvuf sakıncalıdır. bilgi eksikliği veya cehaletle bir takım yanlışlara imza atabilir.
ama son iki kesim için takva hali sağlanabilir ve nefsin verdiği böbürlenme haliyle yakalandığı tekfircilik hastalığına şifa olabilir.