internetten kitap sipariş etmek – dertli sözlük
ikâmet ettiğiniz diyarda aradığınız kitapları satan hiç bir yer yoksa yapmak zorunda kaldığınız eylemdir.. kitaplara dokuna dokuna, içlerini karıştırarak, mekânın havasını çekerek almanın lezzetini özlersiniz.. (*) (*)
her maaş günü "bu ay kitap almayacağım, önce okumadıklarımı okumam lazım" diye kendimi ikna ettiğim -ya da sandığım- ama günün sonunda dayanamayıp yaptığım eylem.
2006'dan beri....
kitapçıdan aldığım kitap sayısı 10u geçmez. fuarlar zaten saçma sapan bir hal aldı. kitapları internetten daha pahalıya satıyorlar. dahası tahammül edemeyeceğim bir kalabalık oluyor.

son yıllarda yaşadığımız ekonomik kriz ve kağıt üretmeyen bir ülke oluşumuz da kitap fiyatlarını tamamen dövize bağlı kıldı.
bu da insanı yine daha uygun alışveriş imkanı olan internete mecbur kılıyor. kitabı liste fiyatı üzerinden satan kitabevlerinden almak hiç makul değil. hadi istanbul'da mukim insanların yayınevlerinin mağazalarına gidip çok sayıda kitabı bir arada bulup uygun fiyata alma imkanları var. fakat diğer şehirlerde kitabı liste fiyatının da üstünde satabiliyorlar.

zaten sırf kitabevi diyebileceğimiz mekanların da sayıları azalıyor. kitap-kırtasiye-ofis malzemeleri ve envai çeşit malzeme satan çok katlı mağazalara dönüştüler. semt kitapçılığı para kazanmıyor. hobi olarak açanlar da zarar ediyor. babil.com bunu çengelköy'de denedi. olmadı.

kitap kafe konsepti denendi, çay-kahve-kitap satışı bir arada. ortamı itici geliyor bana. çayı da boğaz manzaralı çay fiyatında oluyor.

internette ise durum şu şekilde;
kargo fiyatlarından dolayı genellikle toplu alım yapılıyor. bunun da okunmayacak kitapları biriktirmek gibi bir olumsuz tarafı var. satın almanın kolaylığı kitap alma hevesini kolayca tatmin etme imkanı sunuyor. kitap almayı alışveriş keyfine dönüştürmemek gerekiyor.
elbette sadece hemen okunmaya başlayacak kitapları almak gerekmiyor. ilgi duyduğunuz bir kitabın kütüphanenizde bulunmasını isteyebilirsiniz. mesela aşağıda yazacağım öneriler, "alayım da bulunsun" türünden alışveriş için.

kağıt pahalılığından etkilenmemek için tavsiyelerim;
1- kitap sitelerinin kampanyalarını takip edin. özellikle amazon.com ara ara şaşırtıcı indirimler yapıyor.
2- belirli dönemlerde bazı yayınevlerine özel güzel kampanyalar oluyor. 100-130 lira arasında değişen bir fiyatı olan tuncer gülensoy'un sözlüğünü geçtiğimiz günlerde 50 liraya aldım. çok mutluyum.
3- kitabinabak.com'u kitap alacağınız zamanlar bir inceleyin.
4- çocuk kitabı almadan önce cocuklarokuyor.net'e bakın.
5- nitelikli kitaplara ulaşmak için bir kitap dergisi takip edin. okur dergisi mesela.
6- en başa yazılacak şeyi sona bıraktım. alınacak kitap listesi tutun. yukarıda değindiğim risklerden korunmuş olursunuz. 47 kitaplık bir listem var. hemen alınması gereken bir kitap gündemime geldiğinde liste 30'lara düşecektir. sonra tekrar artacaktır ve sair.

ne yaptığını bilmeye şuur diyoruz. ne aldığını bilmeyenden şuurlu okur mu olur? (*)