özellikle sırbistan gibi bir yerden sonra uğruyorsanız, kendiniz buraya can havliyle atarsınız. müslüman kardeşliği var burada. irklar, renkler, diller mühim değil. biz islam mensuplarıyız diyor halkı. osmanlı torunlarıyız diyor. bosna hersek, istanbul gibi. yarısı seküler, yarısı müslümanca yaşamaya çalışan tayfa. cevabi yeyin, bureg yiyin ama kardeş eti yemeyin .
ülke bir bütünü oluşturan üç etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır: boşnaklar, sırplar ve hırvatlar. i̇ngilizcede ve daha birçok dilde etnik kimlik göz önünde tutulmadan tüm bosna-hersek halkına bosnalı denir. ancak türkçede tarihten gelen yakınlıktan dolayı bosnalı denildiği anda boşnaklar yani bosnalı müslümanlar terimi kastedilir. ayrıca ülkede bosnalı veya hersekli olmak da ayrı etnik kimliği vurgulamak için kullanılır. "bosnalıyım" demek "müslüman ım" demektir. "hersekliyim" demekse "hırvat ım" demektir.
ülke yönetim açısından iki entiteye yani devletçiğe bölünmüş durumdadır. bunlar, bosna-hersek federasyonu ve sırp cumhuriyeti dir.