kelime – dertli sözlük
allah'ın hitap ettiği her şeyin adı...

kur'ân'ı kerim'de "kelime" çoğu yerde "cümle" manasına gelir. (aslında biz aşinayız buna, kelime-i şehadet diyoruz ya hani, şehadet cümlesi yani..)

detaylı yazmak isterdim lakin söz uzar, ben birkaç örnek vereceğim meselenin iyice tahlil edilmesi gerektiğine dair.

i̇lgili ayetler:

bakara 37: derken, âdem (vahy yoluyla) rabbinden birtakım kelimeler aldı, (onlarla amel edip rabb'ine yalvardı. o da) bunun üzerine tövbesini kabul etti. şüphesiz o, tövbeleri çok kabul edendir, çok bağışlayandır.

bakara 124: bir zamanlar rabbi i̇brahim'i bir takım kelimelerle sınamış, onları tam olarak yerine getirince: ben seni insanlara önder yapacağım, demişti. "soyumdan da (önderler yap, yâ rabbi!)" dedi. allah: ahdim zalimlere ermez (onlar için söz vermem) buyurdu.

al-i i̇mran 45: hani melekler şöyle demişti: ''ey meryem! allah, seni kendi tarafından bir kelime ile müjdeliyor ki, adı meryem oğlu i̇sa mesih'tir. dünyada da, ahirette de itibarlı ve allah'a çok yakın olanlardandır.''

lokman 27: eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz de mürekkep olsa, arkasından yedi deniz daha ona katılsa, allah'ın (kelimeleri) sözleri (yazmakla) yine de tükenmez. şüphesiz allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.