imam gazali – dertli sözlük
din'e yeni adım atıyor iseniz. ilk başvuracağınız alimdir. eserleri ile sorularınızın tamamını cevaplandıracaktır. lakin seviye seviye okunmalıdır. zira en büyük eserini en baş okursanız zihninizde karışıklıklara sebep olabilirsiniz.

genç yaştayken dönemin selçuklu veziri olan büyük devlet adamı nizamülmülk'ün daveti üzerine bağdat'a gitmiş, nizamülmülk'ün topladığı ilim meclisindeki alimler onun ilminin derinliğine ve meseleleri izah etmekteki üstün yeteneğine hayran kalmışlardır. öyle ki, o sıralarda büyük selçuklu devleti'nde ortaya çıkan sapkın akımları savunanların, allah'ın ona nasip ettiği parlak zekası, yüksek ilmi ve üstün hitabet yeteneği karşısında yapabilecekleri hiçbir şey kalmadığı bilinmektedir.

i̇mam gazali'nin i̇slam ahlakını yaymak için yaptığı büyük hizmetleri fark eden nizamülmülk, onu günümüzün 'rektörlük' vasfıyla nizamiye medresesi'ne tayin etmiştir. bu görevi süresince i̇mam gazali sayısız öğrenci yetiştirmiş ve üç yüz kadar seçkin öğrencisine gerekli olan bütün ilimleri öğretmiştir. öğrencileri arasında muhammed bin esad et-tusi, ebu mansur muhammed, ebu abdullah cümert el-hüseyni, ebu'l-hasan el-belensi gibi pek çok i̇slam alimi mevcuttur.

ünlü eserlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: i̇hyau-ulumiddin, kimya-ı seadet, cevahir-ül-kur'an, kavaid-ül-akaid, kitab-ül-i̇ktisad fil i̇tikad, i̇lcam-ül-avam an i̇lm il-kelam, mizan-ül-amel, dürret-ül-fahire, eyyüh-el-veled, kıstas ül-müstekim, tehafet-ül-felasife, mekasıd-ül-felasife, el-munkızu aniddalal, el-fetava, hülasat-üt-tasnif fit-tesavvuf, el-munkızu aniddalâl,
(bkz:)