hikmet – dertli sözlük
akıldan ziyade kalple anlaşılabilecek bir kavram. hikmet; elde edilmesi çok zor olmakla birlikte imkansız olmayan bir vasıf, bir özellik, bir bilgi türü. kime hikmet verilirse, ona büyük bir hayır verilmiş demektir. hikmete talip olmak gerekiyor.
kur'an'a göre;
1-öğretilen ve öğrenilen bir şeydir.
2-adresi kur'andır.

''andolsun, allah, mü'minlere kendi içlerinden; onlara âyetlerini okuyan, onları arıtıp tertemiz yapan, onlara kitab ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler.'' (al-i i̇mran, 164)

''hikmet dolu kur'an'a andolsun ki...'' (yâsîn, 2)
başımıza gelen kötü şeylerin de bir hikmeti vardır, bir sebebe tabidir, şu an belki bilemiyoruz ama ilerde bizim işimize yarayacaktır, muhakkak.
ilmin özüdür. hikmet olmadan ilim içi boş tencere gibidir. hikmet, takva ile elde edilir. öğrenilen ilimlerde maksat hikmete erişmektir. hikmet; ilimle tefekkürü birleştirmek, yaratılış sırrını kavramaktır. olayların perde arkasını "akletmez misiniz?" hitabına uygun doğrultuda değerlendirebilmektir.
sebebine vâkıf olamadığımız olayların ardındaki gizemli bilgidir. o yüzden hikmet sahibi insanların işlerine akıl sır ermez. böyle durumlarda vardır bir hikmeti denilir ama öylece geçilip gidilmez. o hikmete vâkıf olamaya çalışılır.

(bkz:hikmet avcısı)