djeca – dertli sözlük
filmde sağlam bir başörtüsü irdelemesi var. rahima karakteri üzerinden başörtüsünün bosnadaki katolik ve modern! müslümanlar arasındaki algısına yer veriliyor.
--! spoiler !--
filmin başlangıç sahnelerindeki paketlenmiş et taşıma olayıyla, rahima'nın başörtülü olduğu için kendisini paketlenmiş olarak tabir etmesi ya da kuzu kellesini eline alıp olmak ya da olmamak demesi (ki bu hareketin orjinalinde shakespear'in unutulmaz sahnesi olmak yada olmamak vurgusu ki o sahnede sadece kafatası vardır, rahima'nın sahnesinde ise kelle var ve buradan da bir şekilde örtünmeye vurgu var. rahima ya hayran olduğunu bildiren adamın asortik bir bayan görünce gösterdiği ilgiyi kameranın göstermesi önemli. ama filmde benzer sahneler çok ve sıkıyor. çocukların filmin başında ve sonunda söyledikleri şarkıların türkçe'ye çevrilmemiş olması da bir handikap çünkü o şarkılarda da önemli mesajlar var diye tahmin ediyorum.


--! spoiler !--
filmi koca salonda 3 kişi seyrettik.
trt ve kaplan filmin de katkıda bulunduğu bu film neden tek salonda vizyona girdi?
ve neden hiç tanıtımı yapılmadı?
çok enteresan. bilhassa trt adına çok enterasan.

film, sahneler ve hikayeyle ilgili bazı kusurlarına rağmen oldukça güzel ve samimi olmuş.
yetimhanede büyümüş kardeşlerin hayata tutunma çabalarını, dertlerin merkezindeki isim ''abla'' rahima üzerinden anlatan başarılı bir 'sorgulama' filmi.
aida begic ilk filmi kar'da(*) hikaye 97'de geçiyordu ve savaştan hemen sonra kadınlar ve çocuklar üzerinden umudu anlatıyordu.
bu filminde ise hikaye günümüzde geçiyor, aida begic umudunu tam kaybetmese de endişeli, 'bosna nereye gidiyor' diye soruyor. merkezde ise yine savaşın emanetleri ve yetim bıraktıkları var.

aida begic'in ilk filminde olduğu gibi bunda da kilit noktada namaz ve rüya sahnesi var.
iki filmdeki rüya sahnesi de çok benzer.
mavi başörtü, hızlıca yürüyen kadın ve ayna.
güzel bir ayrıntı, bilhassa mavi muhim bir renk.

hülasa; aida begic ilk filmi snijeg'de genç bir yönetmenin ilk filmi için harika bir iş çıkarmıştı. djeca snijeg kadar güzel değil ama en az onun kadar samimi ve dertli.

filme dair eleştirilerimin, film seyredildikten sonra okunmasında fayda var. aksi takdirde seyir zevkiniz kaçabilir, çünkü filmden iktibaslar var.

--- djeca ---
bir kere sonu çok muallakta kaldı. bu kadar basit olmamalıydı.
hikayede tam oturmayan bazı şeyler var. çocuk kötülüklere ne kadar yakın tam ifade edilmemiş. bakan'ın oğluyla kavgalı, o kavgada haklı ama başka meseleler de var. o tam ifade edilmemiş.
işi bıraktı mı bırakmadı mı, belirsiz.
evlilik teklifi sahnesinin ezana denk getirilmesi güzel olmuş, fakat o adamın filmin sonundaki 'tamam bundan sonra her şey çok güzel olacak' mesajını gerçekleştirecek gücü var mı? filmde çok etkisiz bir adam gibiydi. çocukların ihtiyacı en azından rahima'dan daha kuvvetli ve iradeli biri. adam öyle biri olmalıydı.
--- djeca ---
film türkiyede tek salonda gösterime girdi.
filmi ilk haftasında sadece 22 kişi seyretmiş.

nasipse seyretmeyi düşünüyorum, inşallah.
aida begiç'in yeni filmi. tr. çocuklar.
yeni sezonda vizyona girecek.
filmin destekçileri arasında türkiye'den trt ve kaplan film var.

hikayesi:
1990-95 yılları arasında saraybosna kuşatması sırasında yetim kalan rahima (23), ergenlik çağındaki kardeşi nedim'in velayetini elinde tutmaya çalışır. aksi halde nedim ya yetimhaneye ya da çocuklara yasadışı işler yaptıran suç örgütlerinin eline düşecektir. rahima'nın seçimi aynı zamanda bosna'nın geleceğine de ışık tutuyor.

merakla bekliyoruz.