türkiyenin muhafazakarlaşması – dertli sözlük
muhafaza edilen şeye göre olumlu veya olumsuz olabilecek hal. allah şeriati , sünneti muhafaza edenlerden eylesin.
yetişmiş olduğum muhafazakar ortamların dışına çıkana kadar ülkenin böyle bir yere doğru evrildiğini sanardım. ama hayatta farklı ortamlarda da bulunmak nasip oldu ve çok dertlenmeme sebep olan şeyler gördüm. biz muhafazakar insanlar camide fazladan bir iki çocuk ve üç beş genç görünce iyi çoğalıyoruz sanıyormuşuz. ama durum hiç böyle değilmiş. camiye geleni bırakın dini az buçuk merak eden bir kişi varsa ülkede merak etmeyen yüzler, binler, onbinler, yüzbinler varmış. biz muhafazakar kesimler bildiğimiz bilgileri birbirimize anlatıp durmuşuz. yanlış yapmışız. okullar felan açılınca da bu durum pek değişmedi ne yazık ki. okullar da yetişenlerden bazıları yetişmeyenlerden daha çok zarar verdi bize. biz başka yerlerde yanlışlar yapmışız. mesele okul açmak da değilmiş sanki. sözlük, durum çok kötü be hem de sandığımızdan çok daha...
muhafazakarlık batılı bir kavramdır. muhafazakarlık, belli bir referansa göre sağ kesimi temsil eder. referans olarak alınan nokta liberalizmdir. muhafazakarlar, her zaman reaksiyoner olur. bilinçsiz ve sağ erkin ideolojisine göre güdümlü hareket eder. muhafazakarlık, kültürel değerler üzerinden halkı manipüle etmenin diğer adıdır. türkiye'nin muhafazakarlaşmaya ihtiyacı yoktur. muhafazakarlık samimiyetsizliktir. türkiye'de dinin ihyasına ihtiyaç vardır. ihya tanım itibariyle; hayat bulmak, yeniden dirilmek gibi manalara gelir. bilinci ve samimiyeti temsil eder ihya kavramı. hakeza türkiye'de neslin de ihyaya ihtiyacı vardır.
bu nedenle türkiye'nin muhafazakarlaşmaya değil, ihyaya ihtiyacı vardır.
muhafazakar, dinini, dilini, kültürel değerlerini, istilalara karşı koruyup muhafaza edendir. yani sahip olduğu değerlerin askeridir, muhafızdır. muhafazakarlık at gözlüğü takmak değildir. sınırların ihlal edilmesine gönül rızası göstermemek ve mücadele etmektir. nasıl ki eve gelen bir yabancıyı şıp diye içeri almıyorsak, sorguluyorsak; muhafazakarlık da ölçüp biçmek, tartmak, hak gözetmek, ince eleyip sık dokumaktır. türkiye'nin muhafazakarlaşması da bu şekilde olabilmelidir. değilse, muhafazakarlık kuru kuruya bağlanıp, başkalarını dinlememek, kendi bildiğini okumak değildir.
türkiyede zaten varolan muhafazakarlğın kendisini gösterebilme zemini bulmasıyla birlikte, muhafazakarlğın yeni oluştuğunu zannedenlerin sanrısı.
muhafazakarlaşmaya niyetlerden başlamalı evvela. bir niyet terbiyesi ile silkinip, ne yapıyorum sorusunu sormalı kişi kendine. sonra kendini kur'an ile hemhal eylemeli kolay olmasa da bu niyeti ve kaygıyı taşımalı içinde... sonra bir dert edinmeli, önce kendi eksiklerini görüp kendine vaaz edip sonra gücü nisbetinde haykırmalı hakkı. ulaştırmalı çorak gönüllere.geceleri şarj olup hak ile beraber iken o aldığı enerji ile gündüzleri halk ile olmayı kendine nimet bilmeli. çünkü değişime bilmeli ki ilk önce kendinden başlamalı kişi....sonra her hayra muhtaç olduğunu hissetmeli ve hizmeti nimet bilmeli....asrın fatihi olmasa da o aşk ile yanmalı....ya da asrın fatihinin yanında asker olmaya çalışmalı....sonra ha muhafazakar de ha çağdaş ne değişir her gönle onun zikri ve aşkı düştükten sonra.....