türkiyenin muhafazakarlaşması – dertli sözlük
saçma sapan olaylara bağlanarak(*) yapılan tespit. tespit doğrudur yalnız doğruluğunu ve derecesini dindar neslin birbirine hacı, hocam, üstad vs şeklinde hitap etmesinden anlarız. panpa da sanırım apaçi dilince şeyh demek oluyor.
muhafazakarlık batılı bir kavramdır. muhafazakarlık, belli bir referansa göre sağ kesimi temsil eder. referans olarak alınan nokta liberalizmdir. muhafazakarlar, her zaman reaksiyoner olur. bilinçsiz ve sağ erkin ideolojisine göre güdümlü hareket eder. muhafazakarlık, kültürel değerler üzerinden halkı manipüle etmenin diğer adıdır. türkiye'nin muhafazakarlaşmaya ihtiyacı yoktur. muhafazakarlık samimiyetsizliktir. türkiye'de dinin ihyasına ihtiyaç vardır. ihya tanım itibariyle; hayat bulmak, yeniden dirilmek gibi manalara gelir. bilinci ve samimiyeti temsil eder ihya kavramı. hakeza türkiye'de neslin de ihyaya ihtiyacı vardır.
bu nedenle türkiye'nin muhafazakarlaşmaya değil, ihyaya ihtiyacı vardır.
yetişmiş olduğum muhafazakar ortamların dışına çıkana kadar ülkenin böyle bir yere doğru evrildiğini sanardım. ama hayatta farklı ortamlarda da bulunmak nasip oldu ve çok dertlenmeme sebep olan şeyler gördüm. biz muhafazakar insanlar camide fazladan bir iki çocuk ve üç beş genç görünce iyi çoğalıyoruz sanıyormuşuz. ama durum hiç böyle değilmiş. camiye geleni bırakın dini az buçuk merak eden bir kişi varsa ülkede merak etmeyen yüzler, binler, onbinler, yüzbinler varmış. biz muhafazakar kesimler bildiğimiz bilgileri birbirimize anlatıp durmuşuz. yanlış yapmışız. okullar felan açılınca da bu durum pek değişmedi ne yazık ki. okullar da yetişenlerden bazıları yetişmeyenlerden daha çok zarar verdi bize. biz başka yerlerde yanlışlar yapmışız. mesele okul açmak da değilmiş sanki. sözlük, durum çok kötü be hem de sandığımızdan çok daha...
muhafaza edilen şeye göre olumlu veya olumsuz olabilecek hal. allah şeriati , sünneti muhafaza edenlerden eylesin.