futbol – dertli sözlük
öyle çok kerih görmüyorum.
hatta bazen oynarım da, fena da oynamam. 3-4 gün evvel halısaha'da oynadım misal. 5 tane de gol attım. fena değildim yani.

ancak; temsil makamında değerlendirilmesine karşıyım. mantıksız, yanlış.
mesela; sırf muhabbetimizden bosna'yı destekleyebiiriz ama bosna milli takımı mazlumları ve medeniyeti temsil etmez.
bunu iyi ayırmamız gerekiyor.
popüler kültürün oluşturduğu ibadet türlerinden bir tanesidir. (*)

mevzu şu:
#422043

diğer bir konu, popüler kültür eleştirilerimizde sorunu kökten çözmeye yönelik bir hamle istiyorsak bu tip uyuşturucuları toplumdan uzaklaştırmalıyız. yerine bize ait sporları getirmeliyiz. spor müsabakaları düzenlemeliyiz.

futbol bir spor değildir. futbol bir oyundur. öncelikle bunu bilmeliyiz.
kitleleri meşgul etmesi için organizasyonlarla halka sunulmaktadır. popüler kültürün küçük bir oyuncağı. sadece bu.
huyunu suyunu bildiğin, oyuna oyun değeri verebilecek kişilerle oynadığın zaman son derece keyifli bir spor türü. aksi takdirde birçok nahoş durumla karşılaşılıyor maalesef.
bunun yanında çocuklarla oynadığınız veya çocukları oynattığınız zaman, oldukça sağlam karakter analizi de yapabileceğiniz bir oyun aynı zamanda.

futbola ülke ve dünya bazında bakıldığındaysa, kitleleri uyuşturmaya yarayan araçların en büyüklerinden olduğu aşikar. özellikle bahis sektörü işin içine girdiğinde her alan için durum bu şekilde maalesef. futbol strateji, zeka, kabiliyet vb. birçok beceriyi aynı anda kullanabilmeyi gerektirdiğinden ve görsel olarak karşısındakine de haz verdiğinden dolayı(*) cazibesi diğer alanlara göre çok daha fazla. bu sebeple de afyon olarak kullanımı diğer dallara göre kıyaslanamayacak bir kapasitede.

bu durumun farkında olmam beni futbol oynamaktan, oynatmaktan ve yılda yaklaşık on müsabaka izlemekten alıkoymuyor. aksine bu eylemleri yaptığım ortamlarda eğlenip spor yapmak, muhabbetini yapıp bir farkındalık oluşturmak açısından faydalı olduğunu da düşünüyorum.


afyon olarak kullanıldığı için uzak durulması gereken bir şey olsaydı futbol, aynı mantıkla dinden de uzak durmak gerekirdi. ki dinin afyon olarak kullanımı futbolla mukayese dahi edilemez...
zararlı olduğunu falanını filanını geçmek gerekirse; ayda birkaç kez ya da senede birkaç kez futbol oynayan, öyle taraftarlık holiganlıkla işi de olmayan biri için futbol 1 saat boyunca koşmaktan ibarettir.
bu kadar.
önceki tanımlardaki bütün cümlelere katlıyorum ama o gerçeklerin herkes için geçerli olmadığının da bilinmesi gerekir.

hatta; şehir ve iş hayatında koşma imkanlarının cidden azaldığı, bittiği bir ortamda futbol ilaçtır dahi denebilir. yürümeye dahi imkanın olmadığı bir şehirde, gidip koşuyoruz.

spor değil oyun olsun, insan hayatında oyuna eğlenceye de makul miktarda yer var, olmalı.

tarihte müslümanların bir araya gelip güreşmesi yahut güreşenleri seyretmeleri ile halı sahada ya da bir piknikte toprak sahada top oynamaları arasında da bir fark görmüyorum. (tamam güreşin o zamanki savaşlarda bir faydası oluyordu ama koşmak da faydalı)
bir türlü sevemediğim hadise. şimdi düşünelim bir top 22 koca adam ve büyük bir rekabet. tamam belki güzel bir şey mesela brazilya almanya maçını izlediğimde keyif almıştım. galatasaray fener maçını izlediğimde de keyif almıştım. ama o iki maç dışında çok sıkıcı. sanırım şimdi yine maç var. insanlar buna hayatlarını veriyor. zarkadaşı kalpten gitmiş ya. çok garip.