marmaray – dertli sözlük
cumartesi günü bir grup arkadaş üsküdar'dan fatih'e (saraçhane) gitmek üzre marmaray'a bindik.
marmaray -ücretsiz de olunca- insanlarda şok etkisi oluşturmuş. ailecek çoluk çocuk gezintiye çıkar gibi sırf marmaray'ı denemek için binenler, her anı fotoğraflayanlar, heyecanlı ve meraklı bakışlar ve metrobüs'ü aratan bir kalabalık..
üsküdar'dan, kartal'dan, maltepe'den insanlar var. hepsi heyecanlı, hepsi mutlu ve minnettar.
yaşlıca bir teyze 'oğlum zeytinburnu'da oturuyor. eskiden oğlumu görmeye gitmem 2 saati buluyordu. şimdi yarım saatte oğlumun evindeyim. artık her gün gideceğim' diyordu.
hülasa; binbir güzelleme arasında 4-5 dakikada yenikapı'ya vardık. ordan da 15 dk yürüyüp, 20 dakikada fatih'e varmış olduk.

ha, fatih'e geçecek olsam, marmaray'ı kullanmam. marmaray'la gidince 20-25 dk, vapur'la gidince 40 dk. aradaki 20 dakika fark için vapur sefasından vazgeçilmez.
fakat artık zeytinburnu, esenler, (bağlantı yolları da tamamlanınca) bağcılar, bakırköy gibi ilçelerle anadolu yakası arasındaki mesafede ciddi bir azalma var.
tersi durum da anadolu yakasındaki ilçeler için geçerli.

ancak şunu da unutmamak gerekir. istanbul trafiği insanlar araç satın aldıkça bitmez. marmaray, metrobüs, metro gibi toplu taşıma alternatifleri toplu taşıma kullanan halkın ulaşımının daha hızlı ve konforlu olmasını sağlıyor.
ulaşımı özel araçları ile sağlamak isteyenlerin trafik çilesi aynen devam ediyor.
toplu taşıma kullanan halkın ulaşım alternatiflerinin artması özel araç trafiğinden daha mühim bir mesele olduğu için, mesele yok.
ben hoşnutum.